Zajedničko saopćenje KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA povodom nastavljenog pritvora penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka

Zajedničko saopćenje KBSA, IRGC, BAGI i VBHOA povodom nastavljenog pritvora penzionisanog generala Armije RBiH Jovana DivjakaZajednicko saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Kanadskog instituta za istraživanje genocida, Bosansko američkog instituta za genocid i obrazovanje, i Vijeća BH organizacija Australije povodom nastavljenog zatočeništva penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) , Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC), Američki Institut za genocid i obrazovanje (BAGI) i Vijeće Bosanskohercegovačkih organizacija Australije (VBHOA) izražavaju svoj protest državnim vlastima Srbije i Austrije zbog pravno neutemeljenog i potpuno nemoralnog zatočeništva penzionisanog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine  Jovana Divjaka. Zatočeništvo Jovana Divjaka raduje  samo neprijatelje istine i pravde sa konačnim ciljem još jednog pokušaja izjednačavanja zločinca žrtve.

Nakon slučaja Ejup Ganić i Ilija Jurišić stvari se ponavljaju zato što uvijek postoji konstanta srpskog nacionalističkog jezgra o potrebi mjenjanja karaktera agresije na Republiku Bosnu I Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima. Međunarodni krivični sud za područije bivše Jugoslavije (MKSJ= se izjasnio da na “Predmetu Dobrovoljačka”  nema elemenata za pokretanje bilo kakvog postupka u smislu kršenja ljudskih prava ili konvencija ratovanja. Srpsko nacionalističko jezgro to ni danas ne želi prihvatiti.

Austrija kao jedna od država Europske Unije  koja govori o ljudskim pravima kao temljenim stavovima svoje ustavnosti treba ispraviti svoju veliku pogrešku u pogledu neosnovanog hapšenja nedužnog  Jovana Divjaka.  Evropska Unija i Austrija kao njena punopravna članica koje se kite demokratijom i slobodom trebaju znati da rastave šta je zločin od onoga ko se borio protiv zločina.   Zahtjev Srbije za ekstradiciju generala Divjaka je politički motiviran dok Austrijsko povinovanje predstavlja crnu mrlju na Austriju i cijelu Europsku Uniju.

Povrh toga,  smatramo nedopustivim  indolentan odnos političkih subjekata u  Bosni I Hercegovini prema hapšenju Jovana Divjaka. Takav odnos prema penzionisanom general Jovanu Divjaka je dokaz da se u Bosni i Hercegovini ne vodi računa o ljudima koji su se borili protiv agresije i genocida. Takav nemaran stav bošnjačka dijaspora neće tolerisati.

KBSA, IRGC, VBHOA, i BAGI pozivaju sve političke i intelektualne subjekte u Bosni i Hercegovini i dijaspori da se maksimalno angažuju i da prema vlastima države Austrije pokrenu nove aktivnosti čiji će rezultat biti puštanje na slobodu generala Jovana Divjaka.

Mr. Haris Alibašić, Predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org

Prof.Emir Ramić, Presjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Mr. Senada Softić-Telalović, Predsjednica
Vijeće BiH organizacija Australije (VBHOA)

Mr. Sanja Drnovsek Seferović, Predsjednica
Bosansko –američki institut za genocid i obrazovanje (BAGI)
www.baginst.org