Saopćenje IRGC i KBSA povodom sramne odluke Žalbenog vijeća MKSJ protiv Florence Hartmann

Saopćenje IRGC i KBSA povodom sramne odluke Žalbenog vijeća MKSJ protiv Florence Hartmann

Povodom sramne presude Žalbenog vijeća Međunarodnog krivičnog suda za područije bivše Jugoslavije ( MKSJ)  bivšoj glasnogovornici MKSJ , članici Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC), i primatelju plakete Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) za 2010 godinu, Florence Hartmann, IRGC i KBSA izdaju zajedničko saopćenje za javnost.

Florence Hartmann je kažnjena jer je objavila dvije povjerljive odluke MKSJ iz postupka protiv zločinca Slobodana Miloševića. U knjizi “Mir i kazna” i članku pod naslovom “Prikriveni ključni dokazi o genocidu”, koji je objavio Bosanski institut u Londonu, Velika Britanija, Florence Hartmann je, nakon odlaska s dužnosti, otkrila da su sudsko i žalbeno vijeće MKSJ, u postupku protiv Slobodana Miloševića, pogriješili kada su odobrili zahtjev vlasti SRJ da zapisnici Vrhovnog vijeća odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću imaju povjerljiv status radi zaštite nacionalnih interesa SRJ.

SRJ je kasnije to iskoristila da spriječi korištenje zapisnika u postupku pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) po tužbi Bosne I Heecegovine (BiH) protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) zbog genocida, što se direktno odrazilo na negativnost presude i osporavanje genocida na čitavoj teritoriji BiH.

Nije pravedno i nije etički ni moralno  da Žalbeno vijeće MKSJ osudi Florence Hartman samo zato što je javno obznanila istinu, odnosno skrivene dokumente u vezi s umiješanosti najvišeg državnog i vojnog vrha SRJ u zločin genocida u BiH tokom agresije 1992-1995. godine na BiH. 

IRGC i KBSA postavljaju pitanje i traže odgovor da li će itko od odgovornih iz MKSJ odgovarati za skrivanje dokumentacije (zapisnika s Vrhovnog savjeta odbrane SRJ) koja direktno inkriminira najviši državni i vojni vrh Srbije i Crne Gore za zločin agresije i genocida u BiH.

O razlozima zašto je napisala knjigu ¨Mir i kazna¨ te članak ¨Skriveni ključni dokumenti o genocidu¨, Florence Hartmann kaže:

¨Za mene je to pitanje slobode govora i prava na transparentno informiranje javnosti o onom što je stvar javnog interesa. Ne može se reći kako međunarodna pravda nije stvar javnog interesa – to je, zapravo, stvar čovječanstva. “Pet sudaca Žalbenog vijeća MKSJ su tako dobrovoljno postali suučesnici manipulacije vlasti u Beogradu s jedinim ciljem da potaknu drugo pravosudno tijelo, MSP, da počini istu sudsku pogrješku, jer nema pristupa dokumentima”.

Namjera Florence Hartman  je bila da na osnovu događaja, činjenica i dokumenata opiše  borbu koja se u MKSJ odvijala između interesa pravde i politike. IRGC i KBSA se zahvaljuju Florence Hartman na njenoj borbi za istinu o zločinima agresije na BiH i genonocidu nad Bošnjacima i za njezinu borbu za pravdu za žrtve tih zločina.

Prof.Emir Ramić, Presjednik
Institut za istraživanje genocida Kanada (IRGC)
http://www.instituteforgenocide.ca/

Mr. Haris Alibašić, Predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA)
www.bosniak.org