Univerzitet u Sarajevu dodijelio priznanja "Zlatne Značke" kanadskom parlamentarcu Brian Masseu i direktoru IRGC prof. Emiru Ramiću

Univerzitet u Sarajevu dodijelio priznanja "Zlatne Značke" kanadskom parlamentarcu Brian Masseu i direktoru IRGC prof. Emiru Ramiću

Institut za istraživanje genocida Kanada ima čast i zadovoljstvo da informiše javnost o dodjeli prestižnih akademskih priznanja, Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, gospodinu Brianu Masse, članu Kanadskog parlamenta i sponzoru Rezolucije o genocidu u Srebrenici i BiH koja je usvojena u Kanadskom parlamentu i profesoru Emiru Ramiću, Direktoru Instituta za istraživanje genocida Kanada.

U obrazloženju za dodjelu Zlatne značke Sarajevskog univerziteta članu Kanadskog parlamenta i sponzoru Rezolucije o genocidu u Srebrenici, gospodinu Brianu Masse se između ostalog kaže:

“Svi građani bosanskohercegovačkog porijekla koji žive u Kanadi i mnogi Kanađani mogu posvjedočiti doprinos Briana Masse u borbi da Kanada prizna i proglasi dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te prizna da je u Srebrenici počinjen zločin genocida. I pored otpora da se koristi riječ genocid, Brian Masse nije odustajao od ovog termina i Rezolucija je usvojena u Kanadskom parlamentu 19. oktobra 2010. godine. Proces lobiranja i zalaganja za ovu Rezoluciju je trajao više od godinu dana, a Brianova predanost, zalaganje, integritet i hrabrost su bitni faktori koji su doveli do ostvarenja ovog, za nas veoma bitnog cilja. Govoreći o Brian Masse-u, bitno je istaći njegovu predanosti ideji i borbi za ljudska prava od početka njegove političke karijere pa do sada. Zapravo, njegov ulazak u politiku bio je vezan za genocid u Istočnom Timoru. Od tada pa naovamo Brian je održao svoj integritet u borbi za ljudska prava, i u slučaju Rezolucije o Srebrenici pokazao da potreba za pravdom nadmašuje potrebu za prividnim mirom”.

U obrazloženju za dodjelu Zlatne značke Sarajevskog univerziteta profesoru Emiru Ramiću, Predsjedniku Kanadskog ogranka Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Direktoru Instituta za istraživanje genocida u Kanadi se između ostalog kaže:

“Profesor Emir Ramić je ime koje asocira sa neumornom borbom za istinu i pravdu na području Sjeverne Amerike i šire. Ramić, žrtva genocidne ideologije u rodnom Prijedoru, žrtva je i danas produžene ruke te iste ideologije na području Kanade. Svojim nesebičnim i herojskim zalaganjem za bolju Bosnu i Hercegovinu Ramić predstavlja sinonim otpornosti i patriotizma u najizvornijem značenju te riječi. Premalo je prostora da bismo naveli sve njegove zasluge i sve njegove pobjede, ali čemo posvetiti pažnju njegovom neizmjernom doprinosu da se Kanada, kao največa zapadna država, pridruži listi zemalja koje su u svom parlamentu usvojili dokument koji priznaje da je u Srebrenici počinjen čin genocida. Iako su se mnogi odupirali prolasku takvog dokumenta, i iako su mnogi pokušali sabotirati ovaj projekat ili u najmanju ruku umanjiti njegov značaj izbacivanjem riječi genocid iz Rezolucije, Ramić nije pristao ni na jednu drugu opciju osim one koja jasno i glasno objašnjava ko je počinio, šta je počinio i kome je počinjeno to gnusno djelo, te ga nazvao pravim imenom: genocid. U posljednjih sedam godina Ramic se svim svojim snagama zalagao za ideju usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenci u Kandskom parlamentu i ta ideja je konacno urodila plodom 19. oktobra 2010. Sada, pod Ramićevim budnim okom se radi na usvajanju zakona koji će oficijelno proglasiti Dan Sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Kanadi, a također i na postavljanju spomen obilježja žrtvama Srebreničkog Genocida u gradu Windsoru. Član Kandskog parlmanta Brian Masse je iz Windsora i on je na Ramićev zahtjev iznio Rezuluciju u Kandskom parlamentu”.

Vise: http://unsa.ba/s/index.php?option=com_content&task=view&id=988&Itemid=348

Aldina Muslija
Sekretar Instituta za istraživanje genocida Kanada