Mladićevo hapšenje je samo jedan korak prema miru i stabilnosti

Mladićevo hapšenje je samo jedan korak prema miru i stabilnostiHamdija Čustović, glasnogovornik KBSA je razgovarao sa novinarkom CNNa Moni Basu u vezi hapšenja srpskog ratnog zločinca Ratka Mladića. Zajedno sa svojom ličnom pričom kao svjedok agresije na Bosnu i Hercegovinu i brutalnog pritvora bošnjačkih civila u svom rodnom gradu Gacku, on je izrazio stavove kojeg drži KBSA u pogledu mira i procesa pomirenja na Balkanu. Ispod se nalazi izvadak iz članka:

Mladićevo hapšenje ne može izbrisati nepovjerenje ugrađeno duboko u bošnjačkim srcima, rekao je Hamdija Čustović, koji je imao samo 12 godina kada je bio svjedokom ratnih strahota. Civili u njegovom rodnom gradu Gacko su hapšeni kako bi ih se poslalo u koncentracione logore. Njegov otac je pobjegao u planine, gdje se skrivao četiri mjeseca.
Pomirenje je jedna od tema koju je izrekao predsjednik Srbije Boris Tadić kada je najavio Mladićevo hapšenje. No, Čustović, glasnogovornik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, bio je skeptičan. “Mislim da je to jedan od koraka”, kazao je. “Ali moramo imati na umu da to ne može završiti ovdje. Samo zato što su uhapšeni (bivši čelnik bosanskih Srba Radovan) Karadžić i Mladić, to Srbe ne oslobađa odgovornosti za kampanje koju su vodile hiljade vojnika.” Nijemci su, kazao je Čustović, prihvatili odgovornost za Holokaust. Postoje mnogi Srbi, rekao je on, koji i dalje negiraju da je bilo etničkog čišćenja u Bosni.

Cijeli tekst CNN članka može se naći ovdje:  http://www.cnn.com/2011/WORLD/europe/05/26/serbia.mladic.victims/index.html

Mir i pomirenje se ne može postići bez prihvaćanja odgovornosti, ne samo srbijanske vlade i političara u Republici Srpskoj, nego i srpskog naroda. Jako puno Srba još uvijek aktivno ili pasivno negiraju genocid u BiH  i žele za rat kriviti i žrtve a ne samo sebe. Važno je za nove generacije Srba da private problematičnu historiju srpskog naroda i odbace dogmu mržnje i predrasude prema svojim susjedima. Masovni prosvjedi nakon hapšenja Mladića u Srbiji pokazuju da je srpski nacionalizam, koji se još uvijek nesmetano iskazuje, glavna prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. Sjedinjene Države, Europska unija i međunarodna zajednica moraju osigurati da se politika agresije i genocida nikada ne ponove.