Pismo KBSA Visokom Predstavniku Valentinu Inzku

Pismo KBSA Visokom Predstavniku Valentinu Inzku

Visoki predstavnik Valentin Inzko
Office of the High Representative (OHR)
Emerika Bluma 1
Sarajevo, 71 000, Bosna i Hercegovina

Poštovani gospodine Inzko,

Obraćamo Vam se u ime američkih i kanadskih Bošnjaka, a povodom najnovijih političko-pravnih ataka manjeg bh. entiteta na suverenitet države BiH tj. jest njenu imovinu a time i njen unutarnji integritet. Kao što Vam je poznato Ustavni sud RS je uzurpirao pravo da odlučuje o statusu državne imovine mada za to nije meritoran. Ovo samo potvrđuje tezu da je Ustavni sud manjeg entiteta marioneta u rukama politike secesionizma a čemu se Vi kao glavni tumač Dejtona ne suprostavljate sukladno ovlastima koje imate.

Tokom agresije na BiH njeni građani bošnjačke i hrvatske nacionalnosti su brutalno ubijani i protjerani sa prostora RBiH koji je u Dejtonu imenovan kao Republika Srpska. Sada Ustavni sud RS svojom odlukom pravi nelegalnu “pravnu ” podlogu za definitivni progon države BiH sa tih prostora koje se hoće potvrditi i “obilježavanjem” entitetske granice. Time se u prvom redu krši legalni Ustav RBiH ali i prvi član Anexa 4 Dejtonskog sporazuma, zatim odredba da zakoni R BiH važe sve dok se ne donese drugačiji zakon na nivou BiH. Koliko je nama poznato Parlament BiH nije donio izmjene “Zakona o pretvorbi društvene svojine” koji je donešen 1994. godine.

Isto tako Vam je poznato da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće a taj sude je u sporu između FBiH i BiH donio odluku da državna imovina pripada državi. Pored ovih kršenja ustavnih i dejtonskih odredbi, knjiženje državne imovine BiH kao imovine entiteta krši se i međunarodni “Sporazum o sukcesiji bivših republika”.

Ovakvo politiziranje necega što je čisto pravna i Ustavna materija, po našem mišljenju samo komplikuje ionako tešku političku situaciji u BiH za što dio odgovornosti snosi i međunarodna zajednica a i sami OHR zbog svoje neodlučnosti i nepravovremenog djelovanja.

Građani BiH ne mogu prihvatiti nikakvo političko dogovaranje o “raspodjeli” državne imovine jer ona po svim pozitivnim pravnim normama i međunarodnim konvencijama pripada državi BiH. Bilo kakvo knjiženje te imovine kao vlasništvo entiteta jeste povreda nacionalnog interesa građana BiH, jer time se narušava suverenitet države i otvara put da ta imovina postane predmet kriminalne privatizacije kao najnovijeg vida pljackanja građana BiH.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike Vas poziva da iskoristite svoje ovlasti i da umjesto insistiranja na “političkom dogovoru” o imovini BiH otvorite put za vladavinu važećih unutarbosanskih i međunaodnih pravnih normi o pitanju vasništva koje uživaju sve države svijeta. Država BiH po ovom pitanju ne može biti “pokusni kunić” niti predmet političkog kompromisa u kojem je unaprijed gubitnik. Političkog dogovora može biti o načina korištenja a nikako po pitanju vlasništva državne imovine.

UO KBSA