Ocevidac silovanja rodjene sestre:Izvukao sam se iz jame gazeci preko mrtvih

Ocevidac silovanja rodjene sestre:Izvukao sam se iz jame gazeci preko mrtvihAutor: Tanjug
Jedini preživjeli od 30 strijeljanih Roma u selu Hamzići jula 1992. godine Zijo Ribić posvjedočio je danas na suđenju optuženima za ratne zločine u zvorničkoj općini da je prisustvovao silovanju rođene sestre, koja je potom ubijena.

Na početku rata u BiH, grupa vojnika izvela je oko 30 Roma iz kuće u selu Skočić gdje su bili sakriveni, i tukla muškarce, dok su njegovu sestru silovala tri vojnika, ispričao je Ribić koji je tada imao sedam godina, svjedočeći pred Odjeljenjem za ratne zločine u Beogradu na suđenju Simi Bogdanoviću i još četvorici optuženih.
“Poslije su nas sa dva kamiona prevezli do sela Hamzići, gdje su prvo pucali na nas, a potom bacali tijela u već iskopanu jamu”, rekao je Ribić koji je tom prilikom pogođen metkom u ruku i uboden nožem u vrat.
“Izvukao sam se iz jame, gazeći preko mrtvih tijela”, dodao je on i istakao da ubistva nije vidio, već je čuo pucnjavu.
Ribić je ispričao da su ga sutradan dva vojnika odvela u dom zdravlja u selo Kozluk, gdje je prvi put vidio prvooptuženog Simu Četnika, koga na današnjem suđenju nije prepoznao.
“Sima je rekao da će se on pobrinuti za mene, ali mu vojnici nisu to dozvolili i odveli su me u zvorničku bolnicu, gdje sam ostao do septembra 1994. godine”, dodao je on.
Optuženi Sima Bogdanović, Damir Bogdanović, Zoran Stojanović, Tomislav Gavrić, i Đorđe Šević, negirali su da su kao pripadnici paravojne grupe, u selu Skočić mučili i zarobili 27 civila romske nacionalnosti među kojima su bili i žene i djeca i zatim ih odvezli do sela Hamzići i strijeljali.
Prema optužnici, okrivljeni su iz zarobljene grupe izdvojili zaštićene svjedokinje “Alfu” “Betu” i “Gamu”, koje su u narednom periodu nezakonito držali po kućama, silovali i maltretirali.
Nastavak suđenja zakazan je za 18. i 19. novembar, za kada je planirano saslušanje svjedoka.