Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja najavljeni put Drzavne tajnice Hillary Clinton na put na Balkan

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) pozdravlja najavljeni put Drzavne tajnice Hillary Clinton na put na BalkanCasna tajnice Klinton:

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koaj zastupa interese kanadskih I američkih Bošnjaka, pozdravlja vijest o vašem planiranom putu na Balkan. To jasno signalizira da su mir i stabilnost u regiji još uvijek od vitalnog interesa za Sjedinjene Američke Države. Vjerujemo da je vaša posjeta pravovremena, a nakon općih izbora u Bosni, kada njezini građani će odlučiti tko će biti zadužen za rješavanje problema za koje su građani najviše zabrinuti. Prije nekoliko mjeseci vi ste izjavili da “posao u BiH nije završen”. Vjerujemo da je sada vrijeme da se konačno ispune obećanja o miru i stabilnosti koje bh građani zaslužuju.

Najveća potreba i prepreka za dugoročni mir u Bosni i Hercegovini (BiH), te napredak i stabilnost jesu nedostatak ustavnih reformi. Daytonski sporazum je zaustavio rat, ali je u posljednjih nekoliko godina postao smetnja BiH na putu prema Europi. Dakle, ustavne reforme moraju obuhvatiti sve aspekte Daytonskog sporazuma koji ne ispunjavaju potrebne uvjete za članstvo u EU. Vjerujemo da većina građana BiH žele vidjeti zemlju koja će imati odgovarajuće zakone i institucije koji će omogućiti da država napreduje ekonomski i da bude u potpunosti integrirana u Europsku Uniju. Ustavne reforme bi trebale jamčiti jednaka prava za sve njezine građane, ali i eliminirati nedemokratski proces entitetskog glasanja koji drži taocem centralne organe vlasti od uvođenja bilo kakvih reformi koje bi vodile prema euro-atlantskim integracijama. Ustav Republike Bosne i Hercegovine može poslužiti kao dobra polazna točka. Čak je i obrazovni sistem u BiH fragmentiran duž etničkih linija i treba ga reformirati kako bi osigurali da buduće generacije bosanskohercegovačkih građana cijene jednakost, različitost i toleranciju. Tu je i često zaboravljeno pitanje prognanih koji se nikada nisu vratili u svoje domove. Vjerujemo da nova bosanskohercegovačka vlada treba da usvoji zakone za promicanje povratka svih prognanih, uključujući i financiranje troškova povratka.

Sa sigurnosnog stanovišta, prioritet treba da budu neophodne reforme za eventualno članstvo u NATO-a čime bi se bitno oslabile i unutarnje i vanjske prijetnje BiH suverenitetu. Također treba napomenuti da je Bosna već pokazala partnerstvo i spremnost za suradnju i podršku strateških interesa Sjedinjenih Američkih Država. Najveća prijetnja dugoročnom miru i stabilnosti je zabrinjavajući trend tekuće prijetnje referendumom i otcjepljenjem od strane političara Republike Srpske (RS) i njihovo poricanje ratnih zločina počinjenih od strane srbijanskih i snaga bosanskih Srba tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Čini se da nema straha od posljedica za bilo kakve akcije od strane RS političari od strane Ureda visokog predstavnika (OHR), koji je ozbiljno ugrožen zbog nedostatka međunarodnih reakcija na te prijetnje. Časna tajnice, molimo Vas da nedvosmisleno osudite sve one koji otvoreno negiraju genocid i ratne zločine. Bez pravde i odgovornosti, ne može biti pomirenja.

KBSA je također duboko zabrinut zbog nastavka kršenja ljudskih i vjerskih prava od strane države Srbije protiv svojih manjinskih etničkih skupina, Bošnjaka u Sandžaku. Vlada Srbije i dalje nastavlja podrivati prava bošnjačke manjine uplitanjem u njihove unutarnje vjerske poslove, negirajući im politička, kulturna i druga prava u Srbiji. Vlada Srbije i dalje nezakonito oduzima imovinu u vlasništvu Islamske zajednice Bošnjaka u Srbiji i koristi strah i zastrašivanje protiv lokalnih manjinskih skupina. To je dokazano povećanom prisutnošću policijskih snaga u području s bošnjačkom većinom i nedavno održanom vojnom vježbom. KBSA je zabrinut da će se nastavkom povrede ljudskih prava od strane srbijanske vlade povećati napetost koja ima potencijal da eskalira i ugrozi stabilnost cijele regije. Mi pozivamo za hitno zaustavljanje svih kršenja ljudskih prava i vraćanje neovisnosti bošnjačkih vjerskih i kulturnih institucija u skladu s Deklaracijom Ujedinjenih naroda o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama.

Hvala vam za vaše vrijeme i razmatranje.
Iskreno,

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik UO KBSA