Bošnjaci Sjeverne Karoline obilježili 15 godišnjicu genocida u Srebrenici


Bošnjaci Sjeverne Karoline obilježili 15 godišnjicu genocida u SrebreniciSaopćenje Koordinacije KBSA – North i South Carolina

Bosnjačka zajednica Sjeverne Karoline je u nedelju 11.Jula 2010.dostojanstveno obilježila petnaestu godišnjicu zločina nad Bosnjacima pocinjenog od strane Srpskih oružanih snaga nakon zauzimanja Srebrenice i Žepe .

Kao i proslih godina i ove godine sjecanje na zločin počinjen u Srebrenici i Žepi zajednički su organizovali Koordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) za Sjevernu i Južnu Karolinu i Islamska Zajedica Bošnjaka Sjeverne Karoline -IZBNC.

Drugu godinu zaredom, gadonačelnik grada Charlotte-a, najvećeg grada u Sjevernoj Karolini, je proglasio 11 juli. 2010 Dan sjećanja na Srebrenicu i sedmicu 11 jula 2010, kao Sedmica Počasti Bosni i Hercegovini u gradu Charlotte. Saopćenje o proklamaciji možete naći na linku http://www.bosniak.org/city-of-charlotte-proclaims-srebrenica-remembrance-day/

U jedan sat popodne u prostorijama bosnjačkog Mesdžida u Charlotte, North Carolina održan je Tevhid posvežen žrtvama genocida poćinjenog u Srebrenici i Žepi Jula 1995.godine kao i svim drugim žrtvama genocida počinjenog u Republici Bosni i Hercegovini od 1992.godine do zavržetka agresije i rata 1995.Tevhid je predvodio Imam Ibran Salkic i u prigodnom govoru napomenu brojne prisutne da se ne smije zaboraviti stradanje Bošnjaka u periodu 1992. do 1995.i da moramo svoju djecu uciti kako se zločin -Genocid nad Bošnjacima nebi ponovio.

U četiri sata popodne u prostorijama International House u Charlotte NC pocela je Komemoracija posvećena sjećanju na žrtve Genocida i stradanju Bošnjaka Srebreničkog kraja Jula 1995. godine, učenjem Dove svim stradalim u Srebreničkom kraju Jula 1995. kao i svim žrtvama i šehidima rata  u Bosni I Hercegovini.Potom se Predsjednik Kordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike  za Sjevernu i Južnu Karolinu, mr. Hamdija Čustović obratio svim prisutnim gostima, medju kojima je bilo i dosta Amerikanaca,govorom o zbivanjima u Srebrenici i okolnim mjestima u priodu od 1.aprila 1992.god. do pada tog kraja u ruke srpsko-četničkog agresora sredinom Jula 1995.godine.

U izvaredno pripremljenom govoru,na Bosanskom i Engleskom jeziku, popracenim video slajdovima, gospodin Čustović je evocirao sjećanja na teško stradanje Bošnjaka Srebreničkog kraja u tom periodu. Potom je prikazan dokumentarni film o Srebrenici prilikom čijeg prikazivanja su samo najjači među prisutnima mogli da prikriju suze u svojim očima.

U nastavku programa prisutnim se obratio Mirsad Selimbegović, a potom i jedan od preživjelih boraca iz Srebrenice Bekir Musić govorom o svom preživljavanju tih teških dana do probijanja na slobodnu teritoriju.
Recitovanjem stihova, na Bosanskom i Engleskom jeziku,o Srebrenici ,koje je izveo Elvir Dedajić program je završen sa jasnom porukom da se tragedija kakva se dogodila Srebrenici vise nikada nesmije nigdje ponoviti.

Vildan Rustemov

član upravnog odbora KKBSA NC/SC