SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINE

SRETAN 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE i HERCEGOVINEU ime Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i dijaspori 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine i pozivamo vas da prigodnim manifestacijama obilježimo ovaj praznik i dignemo glas protiv svih Prijedloga zakona o praznicima BiH koji isključuju Dan državnosti i Dan neovisnosti BiH.

U svojoj hiljadugodišnjoj i burnoj historiji Bosna i Hercegovina je zabilježila puno historijskih događaja i datuma u memoarima svjetske historije i civilizacije. Od Bogumila, “Dobrih Bošnjana”, Kulina bana do našijeh dana, priznavana i osporavana, aneksirana i svojatana, “prkosna “ i samosvojna, čuvala je sebe od dušmana svojih. U toj riznici bosanske historije 25-ti novembar 1943-će predstavlja poseban dragulj u kome se prelama suština i istina BiH. Jer njena suština jeste suživot različitosti, a njena istina, njene međunarodno priznate granice. Iz iskustva suživota, poštivanja prava drugog i drugačijeg rodio se antifašizam, a iz antifašizma spoznaja o vlastitoj državnosti i nužnosti njenog očuvanja.

Vijećnici Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) su tog 25. novembra 1943-će, svojom Rezolucijom i Proglasom narodima BiH obnovili i još jednom potvrdili višestoljetnu državnost, multietničnost i historijsko-politički individualiet koji je BiH baštinila kroz svoju historiju. BiH je dobila svoj parlament, svoju vladu, svoje pravosuđe. BiH je kao ravnopravna država ušla u Federaciju sa drugim zemljama u regionu.

Cicero kaže “Historia magistra vitae est”, što znači Historija je Učiteljica Života,  ali mnogi historiju izučavaju ne učeći iz nje. Mitovi su istine neprijatelja BiH a oružje njihov argument. Samo svijest formirana na tom argumentu može izjaviti da “će jednog naroda nestati “ i da je komšija čovjek sa “genetskom greškom”. Historija zapisuje i ne oprašta, bosanska historija vodi u Europu a mitologija u hašku sudnicu.

Mnogi bi htjeli da nam zabrane sjećanje, da vjerujemo u mitove, da izdamo sebe, da 25-ti zamijenimo nekim drugim danom novembra. Mnogi hoće da Bosne nema a mi im poručujemo “ima Bosne a biće valahi i nas u Bosni”.

Čuvanje sjećanja na ZAVNOBiH, njegove antifašističke poruke i domete, jeste dužnost, ali i pouka “učiteljice života”. Da nije bilo 25. novembra 1943-će, ne bi bilo ni 1. marta 1992-ge a ni nas bez onih što za Bosnu život dadoše.

Sretan ti praznik domovino!

UPRAVNI ODBOR KBSA