KBSA snažno osuđuje vojne vježbe u Sandžaku

(.PDF version)

KBSA snažno osuđuje vojne vježbe u Sandžaku

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), krovna organizacija koja zastupa 350.000 Bošnjaka koji žive u Sjedinjenim Državama i Kanadi, snažno osuđuje provokacije od strane Vlade Srbije izvođenjem vojnih vježbi u južnom regionu Sandžaku, koji je dom za manjinsko bošnjačko stanovništvo. Izborom za izvođenje vježbi na ovim prostorima, može jedino da se tumači kao pokušaj zastrašivanja bošnjačke manjine.

Ovo prati politiku političkog zastrašivanja i kršenja ljudskih prava koje Srbija intenzivira tokom posljednjih nekoliko godina. Vlada Srbije je čak odlučila se uplitati u vjerske poslove bošnjačke manjine stvaranjem paralelne islamske krovne organizacije sa sjedištem u Beogradu, glavnom gradu Srbije. Zahtjevamo od međunarodne zajednice da vrši pritisak na Srbiju da prestane sa zastrašivanjem nacionalnih manjina i da traži od Srbije da igra konstruktivnu ulogu u stabilizaciji regiona. Trajni mir u regionu može da se dobije kada Srbija shvati da mora da  tretira manjine i susjede kao ravnopravne narode.

Također je zabrinjavajuće da je povjerenik EU za proširenje Olli Rehn u popunosti ignorisao ovaj događaj i izjavio u srijedu u Briselu da je Srbija “postigla značajan napredak u pravcu europskih integracija i suradnje sa Haškim tribunalom”, uprkos činjenici da su ratni zločinci Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi u Srbiji. Nadalje, novinska agencija Beta je izjavila da je Europska Komisija pozvala zemlje članice EU da deblokiraju privremeni trgovinski sporazum između EU i Srbije.

KBSA se protivi deblokadi sporazuma dok Srbija ne preuzme sljedeće radnje:

  • Uhititi sve ratne zločince koji se kriju u Srbiji te predati ih Haškom sudu.
  • Zaustaviti kršenje ljudskih prava i zastrašivanje nacionalnih manjina, posebno Bošnjaka u Sandžaku.
  • Obustaviti sve unilaterlane odnose s Republikom Srpskom, i sve akcije koje potkopavaju autoritet centralne bosanske vlade.
  • Uzeti odgovornost za doprinos genocidu u Bosni i Hercegovini i osuditi sve one koji niječu genocid.
  • Odreći se svih elemenata ekstremnih nacionalista  i politike ekspanzije koja nastoji da zastraši svoje susjede i naruši prava drugih nacionalnosti.
  • Značajna demilitarizacija i pacifikacija da se osigura da više neće ratovati protiv svojih susjeda.

Srbija preostaje glavni izvor nestabilnosti u regiji. Ona je započela četiri rata od raspada Jugoslavije koji su doveli do smrti više od 250.000 ljudi i protjerivanju više od 2 miliona iz svojih domova. Srbija nastavlja da izbjegava zahtjeve međunarodne zajednice i odbija prihvatiti odgovornost za svoje postupke. Vrijeme lažnih obećanja i odobravanja je prošlo. Vrijeme je da Srbija bude pozvana na odgovornost i značajne reforme kako bi se osigurao trajni mir i stabilnost u regiji. Samo kada Srbija ispuni svoju obvezu da donese trajnu stabilnost u regiji, bi trebalo da bude bilo koje govora o integraciji u EU. Do tada, mi zahtjevamo da zvaničnici EU i SAD nastave pritisak na Srbiju da prihvati odgovornost za svoje postupke.

U ime KBSA

Profesor Semir Đulić

Glasnogovornik Upravnog odbora KBSA