Oslobodite BiH gradjanina, Iliju Jurisica iz beogradskog zatvora u Srbiji

Oslobodite BiH gradjanina, Iliju Jurisica iz beogradskog zatvora u SrbijiKongres Bosnjaka Sjeverne Amerike, u ime 350 000 Bosnjaka i BH patriota SAD i Kanade, najostrije osuduje sramnu, protupravnu i politicku odluku Vijeca za ratne zlocine Okruznog suda u Beogradu da naseg sugradanina Iliju Jurisica, bez dokaza i cinjenica, proglasi krivim i osudi na 12 godina zatvora.

Ovom svojom presudom se javnosti razotkriva nastavak agresivne i osvajacke politike Srbije prema neovisnoj i suverenoj drzavi Bosni i Hercegovini. Sadasnji politicki vrh Srbije nastavlja sa politikom bivseg predsjednika Srbije Slobodana Milosevica kao sto se vidi u slucaju Ilije Jurisica. Gosp. Jurisic, BiH gradjanin je kidnapiran od strane srpksih vlasti, i odveden na sudjenje kako bi mu se sudilo kroz montirane sudske procese.

Odluka Okruznog suda u Beogradu predstavlja presedan u svjetskoj sudskoj praksi jer se covjeku, gradaninu susjedne drzave negira pravo na obranu vlastitog zivota, zivota svoje porodice i suvereniteta svoje drzave od onih koji je napadaju a sukladno Zenevskoj konvenciji o ratu.

Pozivamo Bosnjake, svoje sunarodnjake, sve bosanko-hercegovacke patriote, medunarodnu javnost i institucije za zastitu ljudskih prava da dignu svoj glas protiv ove skandalozne presude, ne samo zbog Ilije Jurisica vec i zbog zastite vlastitog prava na samoodbranu i dostojanstvo covjeka.

Mirenje sa ovakvom presudom jeste samoizdaja, izjednacavanje zrtve i zlocinca sto jeste glavni cilj ove sramne presude.

Pozivamo sve BiH patriote ma gdje bili da bojkotuju sve proizvode iz Srbije, putovanje i suradnju sa Srbijom, sve dok se ova presuda ne promjeni i Ilija Jurisic slobodno vrati svojoj familiji u Tuzlu u ciju odbranu je hrabro stao.

U ime KBSA

Semir Djulic

Glasnogovornik