Žrtve Zločina Neće Svjedočiti Protiv Karadžića u Slučaju Daljnjeg Skraćivanja Optužnice

Žrtve Zločina Neće Svjedočiti Protiv Karadžića u Slučaju Daljnjeg Skraćivanja OptužniceUdruženja koja okupljaju žrtve proteklog rata u Bosni i Hercegovini i njihove porodice najavili su da će u slučaju daljnjeg skraćivanja optužnice protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića pozvati svoje članstvo da u Haškom tribunalu ne svjedoči u ovom procesu.

To je saopćeno danas u Sarajevu tokom protesta triju takvih asocijacija – Saveza logoraša BiH, Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa” te Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Brojni članovi tih udruženja doputovali su iz cijele BiH na ovaj protest održan ispred zgrade Ujedinjenih naroda.

Za to vrijeme njihovi predstavnici razgovarali su u sarajevskom uredu Haškog tribunala s predstavnikom tog ureda Refikom Hodžićem te s predstavnicima Haškog tužilaštva. Hodžić je nakon razgovora kazao novinarima da će hitno u Tribunal prenijeti vrlo ozbiljno upozorenje žrtava o njihovom mogućem bojkotu svjedočenja u procesu protiv Karadžića.

Prenijet će također i zahtjev udruženja da se njihovi zastupnici hitno sastanu s predsjednikom i glavnim tužiocem Tribunala.

Zahtjeve je potvrdio i Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša, kao jedan od učesnika ovih razgovora, zajedno s Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja “Žena – žrtva rata” i Munirom Subašić, predsjednicom Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”. Hasečić je izjavila da će žrtve, ukoliko nepravda prema njima bude nastavljena, tražiti od Evropskog parlamenta da izglasa posebnu rezoluciju o ugroženosti muslimana kao manjine u Evropi.

Članovi ovih triju udruženja ogorčeni su zbog odluke Sudskog vijeća Haškog tribunala kojom se traži skraćivanje već skraćivane optužnice protiv Karadžića i reduciranje rada u tom predmetu zbog, kako je navedeno, nedostatka prostora, vremena i novca.

To a i jučerašnju vijest o prijevremenom puštanju iz zatvora već osuđene ratne zločinke Biljane Plavšić žrtve doživljavaju kao tešku nepravdu prema njima i njihovim porodicama.

Ogorčenje izražavaju izjavama da im pravda nikad neće biti dostižna ako bude nastavljen ovakav odnos prema njihovoj tragediji te izjavama da je zločincima iz proteklog rata gledano kroz prste pa neki od njih mirne duše mogu reći da im se isplatilo biti zločinac.

Tokom današnjeg protesta žrtve su isticale i ogorčenost zbog istupa aktuelnog premijera Republike Srpske Milorada Dodika u kojem on izobličava teški zločin počinjen nad mladim ljudima na tuzlanskoj Kapiji tokom proteklog rata u BiH.

Žrtve Zločina Neće Svjedočiti Protiv Karadžića u Slučaju Daljnjeg Skraćivanja Optužnice