Kanada ima šansu da popravi grešku i prepozna genocid u Srebrenici

Kanada ima šansu da popravi grešku i prepozna genocid u SrebreniciBošnjaci.Net: U ime Bošnjaci.Net, najpopularnijeg web magazina na bosanskom jeziku, koji predstavlja izvor najnovijih i najrelevantnijih vijesti vezanih za Bošnjake u BiH i dijaspori hvala Vam što ste pristali na interview.

Brian MASSE: Nema na čemu.

Borim se za prava i ravnopravnost ugroženih naroda

Bošnjaci.Net: Vaše ime i vijest vezana za vaše sponzorstvo rezolucije o Srebrenici u kanadskom Parlamentu su se proširli bošnjačkim i drugim medijima nekoliko minuta nakon održane press konferecije u subotu 29. aug. u Windsoru. Možda sada možemo da se malo osvrnemo u vašu prošlost i da našim čitaocima kažete ko je Brian Masse, šta je Vaš fokus u životu i za šta se zalažete Vi i vasa stranka NDP?

Brian MASSE: Ja sam obični građanin odnosno Kanađanin kao svi ostali. Prvi put sam se uključio u kanadsku politiku kada sam se sa svojim komsijama borio za prava na lokalnom/općinskom nivou gdje sam se borio protiv odluke općine koja bi bila negativna za naše naselje i naše porodice. Kasnije sam postao glasnogovornik za našu asocijaciju, te gradski vijećnik. Na parlamentarnom nivou sam se uključio nešto kasnije nakon izbora 2002.g.

Razlog zašto sam se kandidirao kao Novi demokrata je zbog mojih principa vezanih za ljudska prava. Jedan od glavnih razloga koji me privukao toj stranci je to što sam pisao jednom Novom demokrati o genocidu koji se tada dešavao u East Timoru. On mi je odgovorio i taj članak je kasnije objavljen u novinama Peace Magazine.

Kanada nije bila aktivna, niti je osporavala akcije vlade u ovom slučaju i to mi je smetalo kao čovjeku čiji principi i vrijednosti ne dozvoljavaju da budem pasivan. Uključio sam se u tzv. mrežu East Timor Society gdje sam učvrstio znaje o genocidu, vladi, politici i socijalnoj pravdi. Kasnije sam radio sa ljudima sa fizičkim invaliditetom, kao i sa imigrantima. U oba slučaja sam se borio za prava i ravnopravnost ugroženih naroda, kao i za promjene u državnim zakonima koji su preventirali ili ugrožavali ta prava.

Kanada ima priliku da popravi grešku i prepozna ovo što su prepoznali
mnogi drugi na internacionalnoj sceni

Bošnjaci.Net: Šta Vas je motiviralo da postanete sponsor Rezolucije o genocidu Srebrenici, šta to znači za Vas a šta za Kanadu?

Kanada ima šansu da popravi grešku i prepozna genocid u SrebreniciBrian MASSE: Ovo elementi o kojima sam govorio su važni za moj život kao i domaću i interancionalnu politiku. Tako da mi je bilo lahko prihvatiti prijedlog da Kanada usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ja na to gledam kao činjenicu da se genocid desio prije 14 godina, a da Kanada nije obratila dovoljno pažnje tom genocidu niti je prepoznala znake i posljedice tog genocida. Zato Kanada ima priliku da popravi tu grešku i prepozna ovo što su prepoznali mnogi drugi na internacionalnoj sceni.
Drugi razlog je to što žrtve ovog genocida zaslužuju podršku i pomoć, i što svi treba da naučimo lekcije od ovog slučaja jer u suprotnom mogli bi ponovo da se nađemo u situaciji gdje naš glas nije dovoljno jak da spriječimo ovakve grozne gubitke ljudskih života. Zato oni koji ne žele da se ovakve stvari događaju moraju raditi na jačanju glasa protiv genocida, ali i na tome da proces oporavka može da se nesmetano odvija, i da se kvalitet života žrtava vrati na jedan normalan nivo.

Moramo pokazati solidarnost jedni prema drugima

Bošnjaci.Net: Sada kada je kampanja odpočela možete li nam reći kakve su Vaše impresije sa održanog skupa u subotu, 29. augsta, i kada namjeravate da predložite rezoluciju u Parlamentu?
Brian MASSE: Skup je bio odličan i bio sam ponosan na bosansku zajednicu kao i druge zajednice koje su podržale ovu akciju kao što su Ukrajinci, Ruanđani, Šri Lančani, Palestinci, Pakistanci i naravno Kanađani. To dokazuje da ovo nije samo slučaj jedne nacije nego čitavog čovječanstva. U Windsoru smo stajali zajedno na trgu Carlsa Klarka koji je također bio borac za ljudska prava. Stojali smo do spomenika koji promovira mir u svijetu. Zastave su se ponosno viorile. Zato moramo pokazati solidarnost jedni prema drugima i pokazati da mi kao društvo ubjedljivo govorimo i radimo na razumjevanju, prepoznavanju i sprječavanju genocida.

Rezolucija će biti pročitana u Parlamentu kad se vratim krajem septembra. Već imam podršku jednog člana Parlamenta koji će podržati rezoluciju. On je član druge partije i to je vaoma važno, jer treba da stvorimo alijansu kako bismo predstavili rezoluciju u nestranačkom duhu i koja bi kao takva trebala biti jednoglasno usvojena. Ovo nije samo slučaj Bosanaca, Bošnjaka i muslimana, niti je ovo samo moja rezolucija; krajnji rezultat je vazan tj. da ljudski rod prepozna potrebu da spriječi genocid ma gdje se on dešavao. To je ono što me čini ponosnim na bosansku zajednicu, ta njihova otvorenost i progresivna priroda da surađuju sa drugima i rade ka generalnom poboljšanju uslova života svih ljudi. To garantuje da će posao biti odrađen kao treba.

Istina nekog može da zaboli

Bošnjaci.Net: Uzimajući u obzir da je genocid u Srebrenici sudski dokazan od strane Međunarodnog suda pravde i Tribunala u Den Haagu, zatim da je usvajanjem rezolucije prepoznat od američkog Kongresa i Senata, Evropske Unije i drugih, da li predviđate ikakav otpor usvajanju ove rezolucije u Kanadi.

Brian MASSE: Kada govorite istinu onda to nekog može i da zaboli tako da možemo očekivati neznatan otpor. Međutim, Srebrenica je fakt koji nije otvoren za debatu. Pošto je Kanada ta koja je primila hiljade Bosanaca i drugih imgranata, ona ima i obavezu da bude u toku dešavanja u svijetu i da pomogne tim ljudima u očuvanju njihove tradicije ali i u zalječivanju njihovih rana. Ova rezolucija bi upravo mogla da pomogne Kanadi da se izjednači i ne kasni za drugima na međunarodnoj sceni.

Bošnjaci.Net: Govorili smo prije da bi pored rezolucije bilo moguće i predstavljanje prijedloga za usvajanje Zakona (bill) koji će u Kanadi proglasiti Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Šta bi taj projekat zahtjevao?

Brian MASSE: Rezolucija koju smo mi kreirali je drugačija od onih UN-a, SAD-a, EU-a itd, morali smo je uskladiti sa Kanadskom parlamentarnom procedurom i manje je opširna/kompleksna i manje obavezujuća od Zakona. Međutim ova rezolucija je bazirana na činjenicama, koja govori istinu i koja je progresivna, te je moguće da bude jednoglasno usvojena.

Prva opcija je usvajanje rezolucije, a druga opcija, koja zahtjeva više napora je usvajanje zakona. Krajnji rezultat je u oba slučaja isti, a to je prepoznavanje i obilježavanje dana i sedmice u julu mjesecu koji će služiti kao edukacijsko sredstvo svim Kanađanima. Mislim da su obije opcije moguće, ali ćemo zavisno od političke situacije u Kandskom parlamentu raditi na onoj koja ima bolje šanse u datom trenutku. U svakom slučaju se nadamo skorom usvajanju. Spremni smo raditi u svakom slučaju.

Klub prijatelja BiH u kanadskom Parlamentu

Bošnjaci.Net: KBSA – Ogranak za Kanadu pokušava već nekoliko godina da kreira Klub prijatelja u Kandskom parlamentu. Šta mislite o toj ideji i da li biste predvodili jedan takav Klub?
Brian MASSE: To je odlična ideja koja bi kreirala centar gravitacije koji bi privlačio članove Parlamenta koji gravitiraju međunarodnim problemima i solucijama; i ja bih se rado prihvatio da radim sa takvim kolegama. To bi trebalo da bude nestranačka grupa koja bi bila centar edukacije pogotovo za institucinalno znanje o historiji. Naravno ta grupa bi bila tu za sva buduća pitanja vezana za Bosnu i njene napore ka poboljšanju kao što su trgovina, kultura, ekonomija itd. Tako bi pojačali odnose između dvije države.

Humanitarne inicijative me privlače

Bošnjaci.Net: Sljedeće godine Institut za istraživanje gonocida organizuje trodnevnu konferenciju u BiH. Konferencija je zakazana za 9., 10. i 11. jula 2010.g., dobili smo oficijelnu informaciju da je vaše ime na listi onih koji će biti pozvani na tu konferenciju. Vaše mišljenje?

Brian MASSE: Bio bi priviligovan da prisustvujem takvoj konferenciji. Ako mi vrijeme dozvoli sigurno ću se odazvati pozivu. Nadam se da bi u tom slučaju sa ponosom mogao reportirati da je Kanada usvojila Rezoluciju o Srebrenici jer u suprotnom bi mi bilo teško doći pred narod u Srebrenici.
Sa personalnog aspekta bila bi mi to prilika da naučim još od drugih ljudi koji se bave problemom genocida. Takve humanitarne inicijative me privlače i bila bi mi čast da budem na takvom mjestu i u takvom društvu.

Prilika da se povežemo da budemo dio solucije u preventiranju onih koji i dalje čine nered po zemlji

Bošnjaci.Net: Koju poruku upućujete građanima i prijateljima Bosne i Hercegovine u dijaspori, posebno Kanadi?

Brian MASSE: Dok smo u utrci sa vremenom, preporučjem da pomno partite vijesti i da aktivno lobirate članove Parlamenta Kanade kroz e-mailove, telefonske pozive, pisma itd. Ovo je pitanje socijalne pravde, ljudskog roda i humanosti i svi moramo stati iza toga. Ovo je prilika da se povežemo i da budemo dio solucije u preventiranju onih koji i dalje čine nered po zemlji. Moramo se ujediniti da izvršimo pritisak na takve vlade i organizacije širom svijeta tako da nam ovo bude prilika da naučimo i apliciramo lekcije preventiranja genocida. Također, moramo da se sjećamo.

Bošnjaci.Net: Hvala Vam!