Ramazan u znaku intenzivnih provokacija u entitetu RS

Ramazan u znaku intenzivnih provokacija u entitetu RSPredsjednik Medžlisa Isla­mske zajednice Zvornik Mustafa ef. Muharemović jučer se pismom obratio načelniku općine Zvornik Zoranu Stevanoviću tražeći da ovaj poduzme potrebne mjere ka­ko bi se spriječile posljednjih dana učestale provokacije i napadi na Bošnjake vjernike.

Povod za obraćanje ef. Muharemovića bio je napad na povratni­ka Rašida Čikarića iz zvorničkog naselja Bair, koji se dogodio u prošli četvrtak, odnosno uoči početka ramazana.

– Čikarić se vraćao s prve teravije i u Bairu ga je napala nepozna­ta osoba. Najprije su mu upućivane psovke i uvrede, a potom je do­bio i udarac od te osobe.

Naravno da je to uznemirilo i ostale vjerni­ke, jer su napadi na njih tokom pr­oteklih ramazana, posebno u vrije­me večernjeg odlaska ili povratka iz džamije, bili vrlo česti – navodi ef. Muharemović.

Kako saznajemo, u džamiju u zvorničkom selu Šepak jučer uju­tro je, pijan, pokušao ući Srbin iz susjednog sela Lokanj, pod izgo­vorom da se “želi moliti Bogu”. Lokalna policija, prema tvrdnja­ma mještana, odmah je reagirala te pijanca udaljila iz Šepka i pri­vela u Policijsku stanicu u Kozluku.