DONIRAJTE: NAŠ GLAS SE MORA ČUTI U WASHINGTONU

DONIRAJTE: NAŠ GLAS SE MORA ČUTI U WASHINGTONU

Intervju sa Elminom KULAŠIĆ, izvršnom direktoricom Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća iz Washingtona.

Autor: Esad Krcić — Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (BAACBH) sa sjedištem u Washington D.C., je vjerovatno među najmlađim organizacijama u bošnjačkoj dijaspori. Ali i pored toga što postoje tek nekoliko godina ostvarili su izvaredne rezultate na američkoj javnoj sceni, posebno uhvativši se u koštac sa nekoliko lobističkih organizacija iz država u okruženju BiH, pa čak i onih tzv. lobista koji dolaze iz same BiH, prvenstveno iz manjeg bh. entiteta, koje milionskim ciframa financira sama vlada tog entiteta i vlada iz Beograda, i koji na “lobističke” i druge nacionalističke načine i podvale nastoje nauditi državi BiH koja je pretpjela žestoku dvostruku agresiju i nezapaćen genocid koji je izvršen nad bošnjačkim narodom. Spomenuto vijeće je osnovala grupa bošnjačkih intelektalaca, mladića i djevojaka, koji su mahom preživjeli genocid, logore, progone i pogrome i koji su svoje obrazovanje stekli na najprestižnijim univerzitetima širom Amerike. Više o Vijeću i aktivnostima možete pročitati na službenoj sranici BAACBH.org.

DONIRAJTE: Cijeneći rad i učinak ove organizacije slobodni smo pozvati sve naše čitaoce da budu njihovi sponzori, jer sponzorirati rad Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća je ustvari imati svoj glas u Washingtonu. Oni koji to znaju šta znači neće im trebati više pojašnjenja izuzev da ih uputimo na ovaj link i da postanu SPONZORI.

Za više informacija opbratite se na adresu:
BAACBH
815 Connecticut Avenue NW
Suite 200
Washington, DC 20006
Phone Number: 202-291-7080

E-mail Address: baacbh@gmail.com or board@baacbh.org

Iako je u punom jeku sezona ljetnjih odmora ipak u Vijeću je i dalje radna atmosfera. Iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa izvršnom direktoricom vijeća.

Bošnjaci.Net: Uvažena gospođice Kulašić, možete li u nekoliko riječi upoznati naše čitatace o Bošnjačko-američkom Savjetodavnom vijeću u kojem obavljate dužnost izvršnog direktora?
KULAŠIĆ:
Sa zadovoljstvom. Bošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (BAACBH) sa sjedištem u Washington D.C. je nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija koja je osnovana 2005. godine. Predan rad članova ove organizacije posvećen je zastupanju interesa američkih državljana bosansko-hercegovačkog porijekla koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama, sa posebnim akcentom na promoviranje mira i ekonomskog razvoja kako u našoj domovini Bosni i Hercegovini tako i na cijelom Balkanu. Cilj nam je da njegujemo demokratska načela, poštujući druge i drugačije, time otvoreno se zalažući za poštivanje ljudskih prava, posebno podstičući obrazovne i razvojne programe u Bosni i Hercegovini.

Osnovani na 10. godišnjici genocida u Srebrenici

Bošnjaci.Net: Kada je donešena odluka o osnivanju ove organizacije?
KULAŠIĆ:
Odluka je donešena na 10.godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kada je tim povodom uslijedilo usvajanje rezolucija (H. Res. 199 i H. Res. 134) u Predstavničkom domu Američkog kongresa, odnosno kada je izglasana spomenuta rezolucija da je na BiH izvršena agresija i da je nad Bošnjacima počinjen genocid.

Bošnjaci.Net: Šta je u biti bio prvenstveni cilj bošnjačkih, ističem, mladih intelektualaca koji osnovali Bošnjačko-američko Savjedovano vijeće?
KULAŠIĆ:
Naši bosansko-hercegovački mladi intelektualci, koji su u ovu zemlju došli nakon što su preživjeli genocid i progon koji su im priredili njihovi komšije, nesebično su se založili kako bi se naš glas čuo u metropoli gdje se svijetska politika kreira i gdje svaka donešena odluka ima veliki uticaj u cijelom svijetu a time i u našu BiH. Uvidjeli su potrebu za adekvatnom prezentacijom bosansko-hercegovačke zajednice u SAD kako bi kroz naš glas promovisali ne samo kulturu, historiju i tradiciju BiH, već i istinu šta se dogodilo u BiH tokom prokletih ratnih godina u periodu 1992.-1995. Posmatrajući svoju okolinu i rad drugih etničkih zajednica i organizacija shvatili su da niko ne može pričati priču o nama i našem bitisanju, već je mi moramo sami ispričati.

Jačamo naš glas u Vladi, Kongresu, Senatu

Bošnjaci.Net: Četiri godine su već protekle, recite nam nešto o dosadašnjem radu i aktivnostima.
KULAŠIĆ:
Široka je lepeza naših aktivnosti, spomenut ću samo neke od njih jer smatram da je to dovoljno da čitaoci Bošnjaci.Net prepoznaju o kakvoj organizaciji se radi. BAACBH je prva probosanska i bošnjačka organizacija sa sjedištem u Washington D.C. koja predstavlja bosansko-hercegovačku zajednicu kroz politički angažman i saradnju sa političkim organima SAD. Time su aktivnosti naše organizacije orijentisani ka jačanju našeg glasa i odnosa sa Vladom, Kongresom, Senatom i posebno kako bi formirali Klub prijatelja Bosne i Hercegovine (Congressional Caucus on Bosnia) koji trenutno broji 34 ugledna kongresmena. Dozvolite da naglasim da je naš Klub prijatelja BiH insistirao da se Rezolucija (H.Res. 171) o potrebi Ustavnih reformi u BiH usvoji u Američkom domu.

Što se još tiče naših aktivnosti, na Capitol Hill-u dva puta smo organizovali Komemoraciju u povodu godišnjice Genocida u Srebrenici. Organiziran je “Dan bosanskih žena” sa prezentacijom projekta “Ćilim sjećanja na žrtve genocida”. Organizovali smo također “Dane Bosne i Hercegovine na Capitol Hill-u” gdje su pored predstavnika Američkog kongresa priređeni sastanci i susreti sa agencijama Department of State i Helsinki Commission. Isto tako upriličeni su susreti sa predstavnicima Muzeja holokausta u Washingtonu…

Nastojat ćemo da i buduće aktivnosti BAACBH budu specifično orijentisane na dešavanja u BiH time ćemo nastojati da izvršimo što veći uticaj na zvanične institucije SAD da politička kretanja idu u smjeru jačanja naše države, prevazilaženja problema i ekonomske krize.

Saradnja sa nevladinim organizacijama

Bošnjaci.Net: Sa kim sve surađuje i ko su pratneri Vijeća?
KULAŠIĆ:
BAACBH sarađuje sa neprofitnim organizacijama u Washington D.C.-u i koje imaju sličan cilj – prava u BiH. Ovom prilikom izdvojiću samo par njih.

Organizacija The Adocacy Project – naš je strategijski partner gdje zajedno promovišemo pravdu za nevine. U martu 2009. učestvovali su u programu Dan bosanskih žena na Capitol Hill-u gdje smo u tri grada imali prezentacije Ćilim sjećanja na žrtve Genocida. Prezentacija je priređena zajedno sa gospođom Munirom Bebom Hadžić, koja je direktorica BosFam organizacije u Tuzli. Ukratko da pojasnim cilj projekta Ćilim jeste da se na jedan simboličan način vrati identitet žrtvama genocida kako bi i dalje njihov lik živio sa nama i da se nikad nezaboravi! BosFam organizacija je formirana sa grupom žena koje su preživjele genocid, koje i dandanas čekaju identifikaciju za svoje voljene. Svaki taj ćilim je posvećen jednoj žrtvi a svaka žrtva je bol BiH I bol sviju nas koje ni pod koju cijenu nesmijemo zaboraviti.

Također, sarađujemo sa Heinrich Boell Foundation North America – to je njemačka organizacija koja prestavlja njemačku Zelenu stranku. Fondacija nam je financijski omogućila da pozovemo g. Hadžić da nam se pridruži za Dan bosanskih žena. Posebno ističemo saradnju Turkish Coalition of America koja nam je omogućila tzv. matching–grant kako bi kao organizacija financijski bili stabilniji. Ovaj projekat važi samo u slučaju ako naši sunarodnici, zajednice, udruženja i prijatelji Bosne i Hercegovine otvore svoja srca i na jedan adekvatan način uključe se u sponzoriranju naših aktivnosti.

Bošnjaci.Net: Kakva je suradnja sa vlastima ove zemlje?
KULAŠIĆ:
BAACBH sarađuje sa zvaničnim organima SAD kroz svakodnevne kontakte; zvaničnike i predstavnike instutucija informišemo o situaciji u BiH, i posebno im prezentiramo način kako mi kao dijaspora možemo da pomognemo. Naši izvještaji se šalju kako našoj zajednici tako i svim zaposlenim u američkom Predstavničkom domu.

BH. manji entitet plaća lobiste 1.5 miliona dolara

Bošnjaci.Net: Kakvi su vam kontakti i suradnja sa organizacijama i strankama u BiH?
KULAŠIĆ:
Mi specifično ne sarađujemo ni sa jednom strankom u BiH. Također, naša saradnja sa organizacijama u BiH je striktno informativna. To potvrđuje da smo samostalna organizacija koji promoviše interese kako BiH tako i bosanskih i američkih građana. Kroz naš rad i aktivnosti nastojimo da izvršimo uticaj na vanjsku politiku SAD kako bi kao najmoćnija zemlja svijeta pomogla našoj domovini BiH, a time i našoj rodbini, građanima i prijateljima koji žive u njoj.

Bošnjaci.Net: Kako se inače financira rad BAACBH i kako to rade organizacije drugih etničkih zajednica?
KULAŠIĆ:
U Washington D.C. organizacije koje predstavljaju svoju etničku grupu imaju jaku potporu od strane vlade njihove države i odakle su porijeklom. Reći ću vam podatak; manji BH entitet (Genocidna tvorevina Republika Srpska op. ur.) ima svoje lobističke grupe koje su plaćene 1.5 miliona dolara i to iz budžeta spomenutog entiteta. Za razliku od njih BAACBH je striktno fondirana kroz donacije i sponzorstvo naše zajednice i pojedinaca koji prate i podržavaju naš rad. Opet da ponovim da imamo matching-grant koji nam daje Turkish Coalition of America, ali mi ne dobijemo ni jedan dolar ako nam naša zajednica, biznismeni ili pojedinci ne pošalju svoju donaciju. Da budem jasnija: matching-grant ide po sistemu dolar na dolar, odnosno ako bilo ko sponzorira dolar spomenuta turska organizacija uplaćuje isti iznos. Eto prilike ako nas naša dijaspora smatra da smo mi njihov pravi i jedini glas u Washingtonu i ako cijene naš dosadašnji rad onda je za očekivati da preko naše službene stranice izaberu opciju na koji način da sponzoriraju naš rad i time pomognu ne samo nama već svojoj državi i sebi.

Sada su nam prijatelji najpotrebniji

Bošnjaci.Net: Na koji način se može unaprijediti rad Vijeća i kako to da urade pojedinci?
KULAŠIĆ:
BAACBH od samog početka je imala podršku od bosansko-hercegovačke i bošnjačke zajednice ne samo kroz financiranje već i specifične projekte. Kako bi se Klub prijatelja BiH proširio mnoge zajednice širom SAD su se aktivno uključile, što se tiče skupljanja potpisa i slanja pisama kako bi se njihov lokalni Congressman ili Congresswoman uključili i postali član(ovi) Kluba BiH. To je zaista jedan projekat gdje direktno tražimo podršku za BiH. To mogu uraditi svi punoljetni građani ove zemlje, i apeliram na njih da kontaktiraju kongresmene u svojim sredinama da postanu članovi Kluba prijatelja BiH. To je od izuzetne važnosti kako za onas ovdje tako i za našu domovinu Bosnu. Jer su nam prijatelji sada najpotrebniji.

Drugo; suština i najveća podrška i pomoć dolazi nam putem financijske podrške. Jer koliko se novca uloži toliko se rezultata postigne.

Također, BAACBH zadnju godinu dana ima jednu osobu koja ima puno radno vrijeme i koja obavlja sve od administrativnih poslova pa do priprema i obavljanja sastanaka na Capitol Hill-u. Da bi nastavili, učvrstili i proširili rad BAACBH, makar približno kako druge organizacije to rade, BAACBH treba stabilan godišnji budžet. Bez uključivanja sviju nas koji živimo na ovom kontinetu pa i van njega to će ići puno teže. Najadekvatniji način na koji se može to uraditi je kroz mjesečno ili godišnje sponzoriranje članova naših zajednica, biznismena, prijatelja, pojedinaca…

Bošnjaci.Net: Na koji način se može postati sponzor rada BAACBH?
KULAŠIĆ:
Na našoj web stranici postoji pojašnjenje na koji način se može postati sponzor našeg rada. Sa jednomjesečnom uplatom koja bi se automatski odbijala sa bankovskog računa sponzora. Poznato je da male donacije mogu da naprave velike rezultate. Time bi BAACBH ne bi borio da opstane već da proširi svoje aktivnosti. Naglašavam da to možemo samo zajedničkim snagama. Mi moramo imati svoj glas u Washingtonu i koji se mora čuti u ovoj najjačoj državi u svijetu. Jer drugi našu priču o stradanju u genocidnoj agresiji ne mogu, ali ne smiju i neće da pričaju. Zato se osjećam slobodnom da pozovem sve one koji vole Bosnu i Hercegovinu da sponzoriraju naš rad, ali i ne samo to nego da se na načine koje sam spomenula uključe u rad svog Bošnjačko-američkog Savjedovanog vijeća!