Haris Alibašić: Tražimo dugoročno i održivo rješenje za BiH

Haris Alibašić: Tražimo dugoročno i održivo rješenje za BiHKliker.info: Bidenovim nedavnim dolaskom u Sarajevo, američka politika se na velika vrata vratila u Bosnu i Hercegovinu što su brojni politički analitičari u našoj zemlji ali i svijetu označili početkom ispravljanja brojnih dejtonskih anomalija koje su između ostalog kumovale da se BiH, 14 godina nakon rata i dalje davi u blatu najgoreg nacionalizma, korupcije, kriminala.

Sudeći prema posljednjim informacijama koje kažu da će Obamina administracija u BiH poslati specijalnog emisara sa zadatkom da gospodare života i smrti u našoj zemlji “ubjedi” kako su ustavne reforme u interesu svih i da se napokon treba pokrenuti sa mrtve tačke.

Pomenute informacije su i povod što predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike mr. Harisa Alibašića pitamo da li su pomenute najave početak ozbiljne američke akcije ili novo sondiranje trusnog bosanskohercegovačkog terena?

Alibašić: Samim dolaskom predsjednika Obame i njegove administracije u kojoj su uključeni i dokazani prijatelji BiH [Clinton i Biden ] bilo je za očekivati aktivnije učešće Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u rješavanju bosanskog pitanja kojeg Europa nije sposobna sama riješiti ili ga pokušava riješiti na štetu jednog naroda – Bošnjaka. Najsvježiji primjer jeste i posljednja odluka o diskriminirajućem viznom režimu. KBSA već duže vrijeme ukazuje na te, po Bošnjake i državu BiH, štetne poteze Europe istovremeno lobirajući za aktivnije učešće SAD.

Obamina administracija je već stavila do znanja da je BiH jos uvijek važan spoljnopolitički prioritet za novu administraciju i uvidjela krizu u kojoj se nalazi BiH. Dokazi za to jesu i posjeta potpredsjednika Bidena kao i dvije posjete američkih kongresmena Bosni i Hercegovini. Sigurno je da bi imenovanje specijalnog izaslanika još jasnije pokazalo američku odlučnost da se aktivno i liderski uključi u rješavanje Daytonskog čvora BiH. Sve pro-bosanske snage u SAD, uključujući i KBSA, će sa svoje strane učiniti sve da se to i ostvari. Svakako, ovdje treba pomenuti i napore koje u tom pravcu čini i Bošnjačko Američko Savjetodavno Vijeće za BiH (BAASVBiH). U tom kontekstu se mora promatrati i Rezolucija o Bosni i Hercegovini nedavno usvojena u Predstavničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Drzava (H. Res. 171). Tom rezolucijom se stavlja u prvi plan neophodnost ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini, partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije po tom pitanju. Uključivanje BiH u Euro-atlantsku zajednicu spada u nacionalni interes SAD. Imenovanje Posebnog izaslanika za Balkan se navodi u rezoluciji. Nadalje, SAD bezrezervno podržava suverenitet, teritorijani integritet i pravni kontinuitet države Bosne i Hercegovine.Za dugotrajno rješenje je potreban dogovor političara u BiH a u isto vrijeme i Europske unije. Meðutim vjerujem, kao što je bio i slučaj sa Daytonskim sporazumom, da će uskoro postati jasno da se samo preko snažnog angažmana od strane SAD mogu napraviti konkretni politički potezi u BiH za dobrobit svih njenih naroda.

Kliker.info: Prema informacijama sa kojima raspolažemo u igru se ponovo vraća Aprilski paket ustavnih promjena iz 2006. godine.

Alibašić: Aprilski paket je i u momentu predlaganja bio jedno parcijalno rješenje koje je zaključivalo postojeæe stanje kao trajno rješenje. Svaki politički prijedlog zahtijeva određen povoljan historijsko-politički momenat ali mi u KBSA smatramo da je prošlo vrijeme parcijalnih rješenja i da treba krenuti u suštinsku reviziju Daytona kao održivog rješenja za BiH.

Kliker.info: Organizacija kojoj ste na èelu stalno poziva međunarodnu zajednicu na pravljenje normalne države BiH. Šta podrazumjevate pod tim pojmom?

Alibašić: Bošnjaci i svi oni koji BiH smatraju svojom domovinom od međunarodne zajednice a i od svojih političkih predstavnika sa pravom očekuju državu u kojoj će građani biti suvereni na čitavom njenom teritoriju, gdje se poštuju njihova osnovna ljudska i građanska prava i slobode utemeljene na međunarodnim konvencijama. Država koja će biti dio NATOa i EU, te država koja je politički i ekonomski stabilna zajednica svih naroda. Bilo kakav novi dogovor mora priznati historijske činjenice, a ne nagraditi one kojima odgovaraju rezultati agresije, etničkog ciscenja i genocida u BiH.

Kliker.info: Mnogi politički analitičari u svijetu, među kojima su i neki provjereni prijatelji BiH upozoravaju da će na kraju balade ponovo biti potrebni pregovori slièni onom iz Dejtona 1995. godine.

Alibašić: Dayton je bio nužnost da bi se zaustavio rat. Kao što je tada zaustavio rat danas je nesumnjivo koènica koja sprječava funkcioniranje BiH. Takvo stanje je neodrživo i nužno ga je mijenjati. Vjerujem da æe Obamina administracija morati uzeti aktivno učešće u u iniciranju i provođenju Ustavne reforme u BiH. Mi u u KBSA smo spremni da pomognemo u bilo kom pogledu.

Kliker.info: Kao što je poznato, naredne godine u BiH su opći izbori. Kome će KBSA dati podršku, odnosno dali neko od aktuelnih političara u Bosni i Hercegovini zaslužuje vaše povjerenje?

Alibašić: KBSA je oduvijek podržavao one koje se svojim djelima a ne programski -deklarativno zalažu za suverenu, neovisnu, demokratsku, multietničku BiH i nema namjere odstupati od tih svojih principa. Kao što znate podjednako smo kritizirali Tihićev Prudski sporazum, Silajdžićevu reformu policije, Dodikov secesionizam, HDZ-eov treći entitet, SDP-eov oportunizam, i sve znakove kriminala i korupcije. KBSA je spreman podržati sve pro bosanske snage i stranke koje svojim djelovanjem i programom grade modernu i demokratsku državu BiH a naravno i one koji su voljni saslušati i uvažiti glas dijaspore koju predstavljamo.

Kliker.info: Ako uskoro sa svojim saradnicima odete na seriju razgovora sa predstavnicima političkih stranaka u BiH dali ćete tražiti prijem kod predsjednika SNSD Milorada Dodika?

Alibašić: Naše putovanje u BiH nije prevashodno sa ciljem sastanka sa predstavnicima političkih stranaka, nego i nastavak i proširivanje suradnje sa mnogim nevladinim organizacijama i institucijama. Želimo obaviti razgovore sa državnim predstavnicima i upoznati ih sa stavovima i zahtjevima dijaspore koju zastupamo. Nije nam bila namjera tražiti sastanak sa gospodinom Dodikom. Međutim, mi smo spremni na suradnju i dijalog sa svim probosanskim snagama i svim predstavnicima naroda ali se ne slažemo sa Dodikovim stavovima i to smo isticali u više navrata.

Kliker.info: U posljednje vrijeme se sve češće pominje mogućnost održavanja Bošnjačkog sabora u Sarajevu. Da li ste zagovornik takvog okupljanja ?

Alibašić: KBSA podržava Bošnjački Sabor projekat radi jedinstva kroz unutarbošnjački dijalog. Potezi meðunarodne zajednice, političke i intelektualne elite naših susjeda su jasno pokazali svoje namjere. Vrijeme je da i Bošnjaci pokopaju svoje zablude i odgovorno i odlučno uzmu sudbinu u svoje ruke i sudbinu BiH. Bošnjački Sabor je korak u pravom smjeru Organizatori imaju historijsku odgovornost i obavezu da okupe najvrijednije što Bošnjaci imaju u punom spektru unutarbošnjačke raznolikosti. Nadamo se da će u tome i uspijeti.

Kliker.info: U vašim saopštenjima često ističete da je KBSA krovna organizacija Bošnjaka u Sjevernoj Americi S obzirom da ste svojim djelovanjem dokazali da ste za BiH u kojoj bi se svi bez obzira na razlike osjećali komotno, zašto svojim jednonacionalnim nazivom isključujete ostale emigrante i izbjeglice koji nisu Bošnjaci ali su za ideal države koju i vi prizivate?

Alibašić: Ako promatrate KBSA kroz naše aktivnosti vidjećete da mi prije svega zastupamo interese države BiH i svih njenih naroda jer samo multi-etnička BiH je put za sve nas. KBSA ima članove i simpatizere koji nisu Bošnjaci, koji nam pomažu kroz razne projekte, rade zajedno sa nama. Svi koji žele i hoće da pomognu BiH su dobrodošli. KBSA naravno zastupa interese Bošnjaka i svih pro-bosanskih snaga bilo gdje u svijetu se nalazili kao što se dalo vidjeti po našim nedavnim aktivnostima vezano za ugrožavanje ljudskih prava nacionalnih i vjerskih manjina u Srbiji, a posebno Bošnjaka u Sandžaku

Kliker.info: Možete li nam reći u vezi aktivnosti KBSA i sto je urađeno u posljednjih nekoliko mjeseci od Skupštine u Floridi?

Alibašić: Mi smo krajem maja održali Skupštinu KBSA u Jackonvilleu, Florida. Na Skupštini je izabran novi sastav KBSA sa 11 novih članova. Jako smo zadovoljni novim timom, osvježeni smo mlađim, visokoobrozavnim kadrom, provjerenim bosanskim patriotama. Tim radi izvanredno. Samo od kraja maja 2009e KBSA je završio puno akcija. Za sve koji prate KBSA email Vijesnik mogu vidjeti da se tu radi o jednom ogromnom poslu urađenom u kratkom vremenskom periodu; izmeðu ostalog obraćali smo se Europskom parlamentu po nekoliko važnih pitanja, pisanjem američkim medijima, obraćali se State Departmentu, obraćali se predstavnicima u Vladi BiH, podržali Florense Hartman zbog nastavljene krivične tužbe protiv te bivše glasnogovornice tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Na osnovu akcije KBSA i pisanja Univerzitetu u Minnesoti mijenja web stranice Centra za istraživanje Holokausta i Genocida a koji se tièu tekstova i referenci po pitanju Bosne i Hercegovine i Genocida i Holokausta. Centar æe također angažovati svoje pridružene nastavnike da poduzmu sveobuhvatan pregled tesktova na svom website-u koji su posvećeni Bosni i Hercegovini i Holokaustu. Prijašnji tekstovi su bili tendenciozni i historijski netočni o BiH i genocidu u BiH. Radimo na projektu vezano za sigurnost Bošnjaka u RS, hapšenja Bošnjaka po RS, te vezano za napade na džamije u RS. Na poziv KBSA na obilježavanje 11. jula u SAD i Kanadi da se usvoje Rezolucije Počasti Bosni i Hercegovini kao i sjeæanja na srebrenički genocid, u dosta drzava i gradova su usvojene rezolucije i proglasi. Samo u Michiganu, Dom Predstavnika države Michigan, (i gradska vlada grada Grand Rapidsa, Kentwooda) su usvojili rezolucije i proglase da objave dan 11. jula kao Dan sjecanja na Srebrenicu i sedmicu 11. jula svake godine, kao Sedmicu poèasti Bosni i Hercegovini. Za više informacija pogledajte našu web stranicu bosniak.org.

Kliker.info: I za kraj ovog razgovora, recite nam da li je stavljena tačka na svađe Bošnjaka na području Sjeverne Amerike?

Alibašić: Mislim da je zdravo to što međ Bošnjacima postoje nesuglasice jer će nas otvoreni razgovori o problemima samo ojačati i učniti sposobnijim da radimo za dobrobit Bošnjaka i BiH. Nema boljeg načna za jačnje organizacije nego da se demokratski kroz dijalog rješavaju problemi. I pored svih prepreka mi nalazimo dobar naèin da komuniciramo na jednom novom demokratskom nivou kroz dijalog i konkretne akcije i aktivnosti. KBSA ostaje krovna organizacja sa tradicijom i jasnim ciljevima a sve druge organizacije su dobro došle ako žele sa nama surađvati. Mi imamo svoj program a to je borba za jedinstvenu BiH, za suživot i poštivanje razlika, zaštitu interesa Bošnjaka, te suradnju sa svim pro-bosanskim snagama. BiH je domovina svih naroda koji tu žive i historijski joj pripadaju i mi smo spremni na svaku vrstu saradnje u interesu BiH i svih Bošnjaka ma gdje se nalazili. Halil Šetka (Kliker.info)