KBSA Zahtjeva Smjenu Haškog Sudije Christoph Flügge-a

KBSA Zahtjeva Smjenu Haškog Sudije Christoph Flügge-a(skini u .PDF)
Sudija Patrick Robinson
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju
P.O. Box 13888
2501 EW The Hague, The Netherlands

Sudija Carmel Agius
Predsjedavajući sudija
P.O. Box 13888
2501 EW The Hague, The Netherlands

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, krovna organizacija koja predstavlja interese 350,000 američkih i kanadskih Bošnjaka, je šokiran i zbunjen izjavom Haškog sudije Christoph Flügge-a njemačkom nedjeljniku Der Spiegel u kojem otvoreno dovodi u pitanje genocid u Srebrenici. U pisanom članku, Sudija Flügge postavlja pitanje da li je “pojam genocida za označavanje tih zločina zaista potreban“ i zapravo daje prednost upotrebi izraza “masovno ubistvo“. On dalje tvrdi da ne treba praviti razlike “kada se jedna grupa ne ubija iz nacionalnih, etničkih, religijskih ili rasističkih razloga, kako je to regulirano u našem Statutu, već samo zato što su se našli okupljeni na jednom određenom mjestu.”

KBSA traži kompletnu retrakciju izjave Sudije Flügge-a zbog činjenice da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u više slučajeva, kao u presudi protiv Srbije I Crne Gore, potvrdio klasifikaciiju ubistva od preko 8,000 Bošnjaka u Srebrenici kao genocid. Ova činjenica je takođe priznata od organizacija i vlada širom svijeta, uključujuci Kongres S.A.D.koji je to potvrdio u rezolucijama 134 i 199 povodom genocida u Bosni i Hercegovini. Evidentno je da javnim osporavanjem prijašnje odluke MKSJ-a o genocidu u Srebrenici, Sudija Flügge nije u mogućnosti da pokaže nepristranost u ovom slučaju i prema tome je prekršio pravilo 15(A) Haškog suda po kojem:

“Sudija koji ima lični interes u predmetu ili koji sa tim predmetom ima ili je imao ikakve veze koja bi mogla uticati na njegovu nepristranost ne smije sudjelovati u suđenju ili žalbenom postupku u tom predmetu. On će se u takvom slučaju povući, a predsjednik će imenovati drugog sudiju koji će ga zamijeniti u postupku.”

Zbog ovih razloga, KBSA zahtjeva od Haškog suda da ukloni Sudiju Flügge-a sa pozicije u suđenju protiv Radovana Karadžića, ili u bilo kojem slučaju koji se bavi genocidom u Srebrenici.

Na kraju, KBSA traži potpunu ispriku svim žrtvama genocida koji su uvrijeđeni ovom izjavom, u momentu kada se pripremaju da obilježe 14-u godišnjicu genocida, i da sahrane žrtve koje se još uvijek nalaze i identificiraju iz velikog broja masovnih grobnica. Izjava Sudije Flügge-a je negiranje genocida i može imati opasne posljedice na spremnost Haškog suda da pravedno procesuira ratne zločine u Bosni i Hercegovini, uključujući tužbu protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića. Kritično je da Sud u potpunosti reaguje na ovaj veoma ozbiljan događaj.

S poštovanjem,

Mr. Haris Alibašić
Predsjednik UO KBSA