Pismo KBSA ambasadorki Rosemary DiCarlo

Pismo KBSA ambasadorki Rosemary DiCarloThe Honorable Ambassador Rosemary DiCarlo
United States Ambassador and Alternate Representative to the United Nations (U.N.) for Special Political Affairs
United States Mission to the U.N. in New York
140 East 45th Street
New York, N.Y. 10017

Poštovana ambasadorko DiCarlo,

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), kao krovna organizacija američkih i kanadskih Bošnjaka, želi da Vam uputi zahvalu u ime svih američkih državljana Bosnjačkog porijekla i Bosnjačke dijaspore u SAD, za Vaš odan, objektivan, i profesionalan pristup delikatnoj temi stanja države Bosne i Hercegovine, njenom poslijeratnom razvoju, uklapanjem u NATO i pripajanjem Evropskoj Uniji.

Zaista je osvježavajuće čuti svjetske diplomate kako nedvosmisleno dostavljaju objetkivnu kritiku onima koji uspješno ometaju propise Dejtonskog sporazuma i sprečavaju trajni povratak Bošnjaka i drugih nesrpskih izbjeglica svojim domovima, i uskraćuju im njihova demokratska prava koja su im garanitrana ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom.

Osim toga, važno je ukazati na političke predstavnike iz Republike Srpske koji, s podrškom iz Srbije, služe kao ishodište lažnih tvrdnja koje otvoreno razglašavaju protiv države BiH, i svih Bosanaca i Hercegovaca koji je smatraju svojom državom i koji su odani demokratskim principima na kojim je osnovana. Bosna i Hercegovina treba da ima pravo da se kao država istakne i obnovi. Mi cijenimo Vaše objektivne napore da istina izađe na vidjelo i što nastavljate da potvrđujete činjenicu da su “Suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine u potpunosti sačuvani Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

Zahvalni smo Sjedinjenim Američkim Drzavama na njenoj privrženosti i podršci Bosni i Hercegovini.

Sa srdačnim pozdravima i zahvalnošću za Vaš posvećeni rad,

Haris Alibašić
Predsjednik KBSA