Krvavi Maj 1992 za Bošnjake Bratunca

Krvavi Maj 1992 za Bošnjake BratuncaVidno potresena i očiju punih suza Nura Ramić (74), koja je tokom agresije na BiH izgubila pet sinova i četvero unučadi, prekjučer je otkrila spomen-ploču sa imenima 85 žrtava iz naselja Hranče kod Bratunca. Istog dana, 3. maja [1992] prije 17 godina zapaljeno je selo Hranča i započeo progon i masovno ubijanje Bošnjaka.

Prva žrtva u Hranči bila je Selma Hodžić (6), koja bi danas imala 24 godine.

Istog dana ubijeni su Bego Hodžić, Osman i Šaćir Ramić, koji su mučeni. U večernji satima odvedeni su mnogi muškarci, a ostalo stanovništvo skriva se po obližnjim šumama. Masovna ubijanja nastavljena su i 9. maja- kazala je povratnica Hiba Ramić, koja je prisutnim održala čas historije, podsjećajući ih da je 9. maja počelo i masovno iseljavanje Bošnjaka na slobodnu teritoriju Ravne kod Kladnja.

Srpski agresori su 11. maja megafonima pozivali bošnjačko stanovništvo da se predaju garantirajući im slobodu. Vjerovajući dojučerašnjim komšijama na riječ, Bošnjaci Bratunca su umjesto slobodne teritorije nasilno odvedeni, neki pred policijsku stanicu, a drugi na Gradski stadion.

Vojno sposobni, među kojima i maloljetni muškarci, odvedeni su u logor u fiskulturnu salu Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Krvavi maj tada nije završen. U Borkovačkom Potoku strijeljani su Hamedina Ramić, Halima i Hamid Alić i Hamed Velić. U Suhoj su u kući zapaljena maloljetna braća Muamer i Adnan Ramić, a ubijanja su nastavljena. Za zločin niko još nije odgovarao- priča Ramić.

Kako kaže Ramiz Salkić, predsjednika građevinskog odbora, izgradnju spomen-kompleksa vrijednog 20.000 KM finansirali su mještani Hranče. Ispred mjesne džamije u Glogovi 9. maja bit će obilježeno strijeljane 65 civila.

Krvavi Maj 1992 za Bošnjake Bratunca

Komšijska garancija

Prilikom ulaska u autobus počela su šikaniranja. U Donjim Magašićima Mujo Šaćirović je odvojen od supruge i djece. U svojoj kući ostala je Suada Šaćirović i njena tromjesečna Amina, jer su joj komšije Srbi garantovali slobodu. Umjesto slobode, Suadini posmrtni ostaci bit će 12. maja ove godine pokopani u Veljacima, dok Aminino tijelo nije pronađeno- kazala je Hiba Ranić.

DODATAK: Knjigu ubijenih Bošnjaka Bratunca mozete naci ovdje: http://knjigaimena.blogger.ba/