Izjava KBSA u Povodu Najave Sulejmana Tihića da će Progoniti Uspomenu na Bošnjačku Žrtvu

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) smatra da su Bošnjaci Bosne i Hercegovine obranu europskih vrijednosti platili životima nevinih i genocidom koji je nad njima počinjen. Umjesto da dobiju efikasnu državu, Dejtonskim ugovorom su dobili podijeljenu, neefikasnu državu u kojoj je legaliziran zločin genocida, stvaranjem genocidne tvorevine Republike Srpske. U ime preživjelih žrtava najvećeg zločina protiv čovječnosti u Europi poslije Drugog svjetskog rata, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) traži:

1. Ukidanje ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine, baziranog na etno-teritorijalnim principima, koje je direktan rezultat genocida. Ustavno uređenje se mora uskladiti sa uređenjem koje je postojalo prije započinjanja genocida, što uključuje i teritorijalno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

2. Vraćanje istinske multi-etničke države na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, i statusa koji je imala do započinjanja projekta genocida koji je rezultirao stvaranjem etničko-čistih teritorijalnih cijelina. Svi praktični efekti genocida se moraju poništiti što uključuje i efektivan i samo-održiv povratak svih preživjelih žrtava genocida u svoje prijeratne domove uz garantiranje ekonomskih, političkih, bezbjedonosnih i kulturnih prava povratnicima.

3. Obeštećenje potomcima žrtava genocida, preživjelim žrtvama genocida u materijalnom smislu kako bi se omogućilo ispunjavanje primarnih obaveza iz gornjih navoda.

4. Donošenje zakona u BiH o zabrani negiranja genocida, te osiguravanje najstrožije i najšire primjene tog zakona.

5. Insistiranje na zahtjevu od strane političkih predstavnika Bosne i Hercegovine da Srbija i Crna Gora prihvate punu pravnu, političku, materijalnu i moralnu odgovornost za genocid, te da se obavežu da će u potpunosti podržavati i pomagati poništavanje efekata genocida i sprječavati bilo kakve buduće pokušaje za ponavljanje genocida u Bosni i Hercegovini.
Nijedna politička partija niti političke vođe koji prihvataju posljedice genocida i agresije nemaju, niti će imati podršku KBSA, niti američkih i kanadskih Bošnjaka.

6. Zaštitu bivšh pripadika Armije BiH, branitelja domovine i očuvanje tekovina brobe protv agresije na BiH. Svi montirani procesi, te podizanje optužnica i privođenja bivših boraca Armije BiH, branitelja domovine, u bilo kojem dijelu BiH, Bošnjaci doživljavaju kao uvredu, kao nastavak genocida nad Bošnjacima, te pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i izvršitelja genocida. Bošnjaci ne smiju zaboraviti šehide i invalide Armije BiH. Bivšim borcima Armije BiH i braniteljima BiH, te porodicama šehida Armije BiH se mora dati puna pomoć i zaštita.

7. Da međunarodna zajednica, potpisnici Dejtonskog sporazuma i članice Vijeća za implementaciju mira prestanu sa politikom kojom se “bliskoistočna kriza” ili “palestinazacija” uvodi u Bosnu i Hercegovinu.

Konstanta bošnjačkog kolektivnog korpusa je pamćenje zločina genocida i agresije protiv Bosne i Hercegovine. U ime istine i pravde, bez kojih nema kolektivnog bosanskohercegovačkog državnog i društvenog tkiva, KBSA poziva sve bošnjačke političke faktore da bošnjačku budućnost grade na pamćenju i na opomeni, a ne na zaboravu.

KBSA poziva bošnjačku inteligenciju i sve istinske prijatelje istine o zločinu agresije na Bosnu i Hercegovinu i zločina genocida nad Bošnjacima da se uključe u najavljene projekte KBSA: Kongres Bošnjaka svijeta, Muzej genocida, bošnjačka akademija nauka, bošnjački nacionalni program. U uslovima krize bošnjačke nacionalne orijentacije, KBSA insistira na unutarnacionalnoj bošnjačkoj komunikaciji sa ciljem stvaranja bošnjačke nacionalno svjesne elite koja će modelirati bošnjačko političko mišljenje u kome će se bošnjački nacionalni um modelirati na tragu pamćenja žrtve.

Bošnjaci će imati onoliko mira i poštovanja koliko budu pamtili i isticali svoju poziciju žrtve i koliko budu uspješno isplanirali nacionalni razvoj i jedinsvenu bošnjačku platformu u budućnosti.

Upravni odbor KBSA:
Murat Muratović, Haris Alibašić, Uzeir Ramić, Abid Talić, Emir Ramić, Đenita Pašić, Nerma Čampara, Mirsad Smajić, Amir Čačković.