Pismo KBSA za Condoleezza Rice, Joseph Biden, Chris Smith

Otvoreno pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike američkom državnom sekretaru Condoleezza Rice, predsjedniku komiteta za međunarodnu saradnju senatoru Joseph Biden i podpredsjedniku komiteta za međunarodne odnose kongresmenu Chris Smith

Nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina nije stvorena Dejtonskim sporazumom, već većinskom, demokratskom, slobodnom, nediskriminirajućom voljom njenog izbornog tijela sastavljenog od svih njenih konstituirajučih naroda i slobodnih građana na Referendumu za nezavisnost marta 1992. godine. Nezavisna i suverena država Bosna i Hercegovina je priznata od demokratskog svijeta i odbranjena snagom duha njenih boraca i civila.

Condoleezza Rice, Sekretarica za Vanjske Poslove
Sekretarijat Vanjskih Poslova Sjedinjenih Američkih Država
2201 C Street NW
Washington, DC 20520
 
Senator Joseph R. Biden Jr.
The Foreign Relations Committee
201 Russell Senate Office Building
Washington, D.C. 20510 
 
Congressman Chirs Smith
Vice Chairman of the House Commitee on International Relations
2373 Rayburn House Office Building
Washington, DC 20515

Poštovana Gospođo Sekretar,
Poštovani Gospodine Senator,
Poštovani Gospodine Kongresmen,

Službeni List Sekretarijata za Vanjske Poslove Sjedinjenih Američkih Država, „Izvještaj po pojedinačnim zemljama u vezi ljudskih prava za 2005 godinu“, počinje sa ovom uvodnom rečenicom: „Dejtonski sporazum iz 1995 je kreirao nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu“.
 
Ta izjava je netačna.
 
Većina izbornog tijela Bosne i Hercegovine, slobodnom izbornom voljom i glasovima većine bh naroda i građana  je kreirala nezavisnu i suverenu  državu Bosnu i Hercegovinu u martu 1992 godine.

Izborno tijelo Bosne i Hercegovine je prvo izabralo svoju vladu. Zatim se na  Referendumu za nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu Prvog marta 1992. godine izjasnilo 64,3 posto njenih stanovnika. Taj glas većine za nezavisnu državu Bosnu i Herecegovinu, bez diskriminacije i pod međunarodnim nadzorom je bio neupitan.

 Sjedinjene Američke Države su, kao i druge zemlje, imale svoje promatrače koji su posvjedočili glasanju. Mi znamo da je rezultat glasa većine naroda i građana podnešen u Parlamentu Bosne i Hercegovine, najvišem zakonodavnom tijelu.

Parlament Bosne i Hercegovine je većinskim glasom podržao glas naroda za osnivanje nezavisne države. Službeni zapisi o tome postoje. Bosna i Hercegovina je, nakon toga, aklamacijom primljena u Organizaciju Ujedinjenih Nacija.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, koji zastupa interese  više od 300,000 američkih i kanadskih Bošnjaka pristojno zahtijeva da Sekretarijat Vanjskih Poslova Sjedinjenih Američkih Država učini ispravku u svojim službenim listovima gdje će se izjaviti da je država Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost slobodnim, demokratskim glasom izborne većine njenih naroda i građana još 1992 godine.

Emir Ramić, Predsjednik
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike