Saopštenje za Javnost KBSA Povodom Oslobađanja Nasera Orića

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pozdravljajući puštanje na slobodu Nasera Orića, poslije minimalne kazne {po mišljenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike poptuno neopravdane i nezaslužene}, dokazuje da Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja je ratovala pod najtežim uslovima potpunog okruženja i opsade u Srebrenici nije sistematski činila zločine protiv čovjećnosti, ratne zločine i zločine genocida.

Orićevi advokati su dokazali da su “ubijeni srpski civili” iz okolnih “srpskih” sela u stvari bili mobilisani srpski seljaci koji su u kućama držali oružje. I oni i njihove kuće su bili dio oružane opsade stvarnih Srebreničkih civila, i kao takvi su bili legitimni cilj napada Naserovih jedinca Armije Republike BiH.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike poručuje Naseru Oriću, Srebreničanima i Bošnjacima da su pravda i istina dostižne, te da se za slobodnu Srebrenicu i slobodnu, jedinstvenu, nezavisnu i suverenu Bosnu I Hercegovinu treba nastaviti borba u miru drugim sredstvima.

Naserovo oslobađanje je od ogromnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, ali i za slobodnu i demokratsku Evropu i svijet i predstavlja znak da će uskoro biti pobjeđen projekat etnički čiste Republike Srpske, sa “srpskom Srebrenicom” u njoj i da će uskoro nestati etničkih podjela unutar BiH.