SREBRENICA : TUGA I BOL

SREBRENICA : TUGA I BOLU okviru redovnih aktivnosti Koordinacije KBSA-Florida , Jula 11, 2010.godine, obiljezena je 15. godisnjica genocida u Srebrenici .
 

U popodnevnim casovima Bosnjaci Orlanda zajedno sa predstavnicima
KKBSA Florida su odrzali komemoraciju zrtvama Srebrenickog genocida i uz panel diskusiju se prisjetili i ostalih genocida koji su izvrseni nad nevinim Bosnjacima sirom Bosne i Hercegovine.Nakon zavrsenog programa prisutni su proucili fatihe i dove za sve zrtve Srebrenice i Bosne i Hercegovine.
Istog dana, u St.Petersburgu u prostorijama bosnjackog Mesdzida, je uprilicen tevhid za zrtve Srebrenickog genocida. Imam Jasmin ef. Latifovic se obratio prisutnim sa porukom da se nikada nece niti smije zaboraviti stradanje Bosnjaka na prostoru BiH i da roditelji moraju uloziti vise napora kako bi svoju djecu odvojili od asimilacije i uputili na pravi put. Prisutnim se obratio i predsjednik K-KBSA Florida, mr. Amir Makarevic koji je u svom obracanju prisutne izvjestio o nekoliko veoma vaznih dogadjaja koji se ticu Bosnjaka Floride. U svom govoru izmedjuostalog je naveo : “ Draga braco i postovane sestre, veceras obiljezavamo 15. godisnjicu genocida nad nevinim Bosnjacima Srebrenice.Danas je mnogo toga receno. Veceras, za mene je svaka rijec suvisna, jer tisina i muk u Potocarima i okolini, kao i uplakane oci na hiljade majki dovoljno govore o svemu.”
Nakon proucenog tevhida , prisutni su imali priliku razgovarati sa gostom iz Orlanda,na temu uloga i znacaj KKBSA Florida i mr.Makarevic je pozvao Bosnjake da se pridruze nasoj Kordinaciji i da u buduce zajedno radimo na jacanju nase Bosnjacke zajednice na ovom prostoru kao i jacem i efikasnijem lobiranju kod Americkih vlasti.
“Nastojat cemo, ojacati Kordinaciju KBSA Florida i nadam se da cemo iduce godine bas ovdje u St.Petersburgu povodom 16.godisnjice genocida u Srebrenici organizovati program u kojem ce ucestvovati ( po prvi put ) zvanicnici iz politickog zivota Floride”, izjavio je g.Makarevic.
KKBSA FLORIDA , 12 juli, 201