Otvoreni Poziv Fondacije Zlatni Ljiljan (Lilium Bosniacum)

Otvoreni Poziv Fondacije Zlatni Ljiljan (Lilium Bosniacum)Fondacija Zlatni ljiljan (www.zlatniljiljan.org) upucuje otvoreni poziv svim pojedincima, organizacijama, borackim udruzenjima, udruzenjima logorasa i.t.d. na saradnju u arhiviranju nase ratne historije u toku odbrambeno – oslobodilackog rata 1991 – 1995 godine.

 Pored znacajnog uspjeha naseg dokumentarnog filma o 505. buzimskoj viteskoj brigadi pod nazivom “Istina o buzimskim vitezovima” kroz 10-tak premijera i odredjenog broja prodanih dvd-ova, dosad nismo uspjeli ostvariti znacajniju saradnju sa drugim borackim udruzenjima.

Vasa pomoc nam je potrebna kod organizacije na terenu. S obzirom da je teziste naseg rada na video produkciji mi smo spremni da dodjemo na teren, obavimo snimanje, radimo na montazi, reklamiranju i svemu sto je potebno za kompletan projekat. Pored snimanja dokumentarnih filmova o brigadama Armije RBiH spremni smo raditi na video produkciji gdje bi ucesnici bili svjedoci zlocina nad civilnim stanovnistvom. Pored zivog svjedocanstva svjedoka spremni smo raditi i rekonstrukciju odredjenih dogadjaja scime prelazimo na koncepciju video produkcije igrano – dokumentarnih filmova.

Nazalost, politicke prilike u Bosni i Hercegovini nisu naklonjene demobilisanim borcima Armije RBiH i s obzirom da “drzavne institucije” u Bosni i Hercegovini nepokrecu ovakve projekte mi iz Fondacije Zlatni ljiljan smo spremni da se maximalno angazujemo da se uradi sto se uraditi moze jer vec sutra moze biti kasno. Ljudi jednostavno umiru i vremenom ce biti sve manje onih koji mogu kao ucesnici odredjenih dogadjaja da ispricaju svoju pricu.

Zar je trebalo da prodje 14 godina pa da se snimi dokumentarni film koji “direktno” obradjuje ratni put “samo jedne” brigade Armije RBiH i da li treba da prodje jos 14 godina pa da se snimi jos jedan film o nekoj drugoj brigadi? A koliko je samo brigada i specijalnih jedinica Armije RBiH koje zasluzuju da se o njima snimi film. Koliko je stradalih civilnih zrtava rata… Izrael i dan danas, 60 godina nakon drugog svjetskog rata snima filmove o stradanju zidova. Jedan od vecih problema je i financiranje nasih projekata jer nepostoji budzet, odnosno, izvor financiranja sto mi pokusavamo nadomjestiti prodajom dvd-ova. Dokumentarni film “Istina o buzimskim vitezovima” je snimljen zahvaljujuci dobrim bosnjacima koji su na samom pocetku prepoznali vrijednost snimanja jednog takvog filma i ukazali nam povjerenje financirajuci projekat iako nisu poznavali nikog iz nase ekipe. Drago nam je da smo zavrsili projekat i nadamo se opravdali ukazano povjerenje. Fondacija Zlatni ljiljan je spremna nastaviti rad na arhiviranju nase ratne historije. Samo zajednickim snagama mozemo uspjeti a uspjeh daje dragi Bog onom kome On hoce…

Upravni odbor Fondacije Zlatni ljiljan.
kontakt@zlatniljiljan.org
http://www.zlatniljiljan.org