Saopćenje Povodom 7. aprila ‐ Dana priznanja BiH od Strane SAD

Saopćenje Povodom 7. aprila ‐ Dana priznanja BiH od Strane SADNa današnji dan prije sedamnaest godina, Sjedinjene Američke Države (SAD) priznale su Republiku Bosnu i Hercegovinu. SAD je tada bila jedna od prvih država koja je priznala nezavisnost i teritorijalni integritet BiH.

Značajna podrška američkog naroda u toku agresije na BiH imala je za rezultat američku intervenciju koja je zaustavila agresiju i genocid. Ta se podrška nastavila kroz angažman američke administracije u periodu poslije agresije.

Današnji dan trebamo obilježiti i sjećanjem na mnoge ameriške zvaničnike poput preminulog kongresmena Frenka Mekkloskog, koji su se zalagali za BiH, kao i na američke trupe koje su doprinijele miru u BiH.

U posljednjem periodu još jedan od dokaza nastavka SAD‐BiH prijateljstva jeste i Klub prijatelja BiH u Američkom kongresu, koji trenutno broji 30 kongresmena.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) u ime sjevernoameričkih Bošnjaka se zahvaljuje na angažmanu američke vlade i daje podršku naporima da se uspostavi trajno političko rješenje u BiH na temeljima pravde, dugoročne stabilnosti, samoodrživosti i demokracije, te uključivanje BiH u euroatlantske integracije, Europsku Uniju i NATO.

Semir Đulić
Glasnogovornik UO KBSA