Facebook
Twitter
YouTube
LINKEDIN

About

The Congress of North American Bosniaks (CNAB) is a National Umbrella Organization, representing at least 350,000 Americans and Canadians of Bosniaks descent and origin.

About
CNAB President Murat Muratovic
with the U.S. Vice President Joe Biden (2008)

Its membership is comprised of fraternal, educational, veteran, religious, cultural, social, business, political organizations and individual members.

The Bosniak American – Canadian community prides itself on its deeply rooted commitment to the values of family, faith, democracy, hard work and fulfillment of the American and Canadian dreams.

We are present in every state and virtually every community in America and Canada on various social, business and economic levels.

Some facts about the Congress of North American Bosniaks:

 • The CNAB, an ‘umbrella’ organization, is a federation of many Bosniak American – Canadian organizations and clubs.
 • The CNAB promotes civic, educational and cultural programs designed to further not only the knowledge of Bosniak history, language and culture, but to stimulate Bosniak American – Canadian involvement and accomplishments.
 • The CNAB as an umbrella organization established by Bosniak Americans and Canadians to coordinate the activities and to articulate the concerns of the American-Canadian Bosniak community on public policy issues. One of its related aims is to promote Bosniak culture, language, tradition and knowledge of Bosniak and Bosnia and Herzegovina history in Canada and the USA.
 • The CNAB strongly supports Canada’s and the America’s official policies of multiculturalism as a means of fostering tolerance and understanding among Canada’s and America’s vibrant and diverse mosaic.
 • The CNAB initiates and provides representation to the federal and provincial governments on issues of concern to the Bosniak community in Canada and the USA. It speaks for some 350,000 Bosniaks in USA and Canada.
 • The CNAB is a strong voice in support of the democratic proces in Bosnia nad Herzegovina, and provided material and moral support for democratic initiatives.
 • The CNAB makes representations to the Bosnian government on issues of direct concern to the Canadian and American Bosniaks Community while maintaining its independence from the Bosnian government.

About
CNAB President Hamdija Custovic
with the High Representative
for BiH Valentin Inzko (2015)

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) artikulira i predstavlja bošnjačke interese te promovira pozitivne aspekte bošnjačkog kulturnog, historijskog, etničkog i vjerskog naslijeđa, bošnjačke etike i bošnjačkih vrijednosti. Istovremeno KBSA se bori za demokratsku, jedinstvenu i prosperitetnu BiH u kojoj će svi konstitutivni narodi i građani živjeti u miru i ravnopravnosti te za otvoreno civilno bh društvo.

Organizovanje KBSA je prvi korak u dugačkom procesu najšireg okupljanja i organizovanja Bošnjaka i njihovih organizacija u SAD i Kanadi.

Jasnoća djelovanja Kongresa okupila je mnoge pojedince ali i organizacije, asocijacije i institucije. KBSA svojom jasnom vizijom vlastitog djelovanja, svojim konkretnim planovima i programima rada, svojom preciznom organizacionom šemom, svojim godišnjim okupljanjem svega onoga što vrijedi kod Bošnjaka, bošnjačkih organizacijai i patriotskih Bosanaca i Hercegovaca, svojim svakodnevnim oglašavanjem po svim bitnim pitanjima bošnjačke i bosanskohercegovačke egzistencije, okupljajući pojedince i kolektive, predstavlja pogonski kotač bošnjačke i bh dijaspore u Sjevernoj Americi.

KBSA se zalaže za građanske, kulturne, jezičke, nacionalne, socijalne i vjerske slobode i prava Bošnjaka gdje god žive.  KBSA je nezavisna i nestranačka i podržava sve demokratske procese u Jugoistočnoj Evropi, koji imaju za cilj slobodnu, stabilnu i prosperitetnu regiju.

About
CNAB Board Members Djulic, Custovic and Alibasic with the President of BiH Zeljko Komsic (2011)

Osnovne djelatnosti KBSA su: 

 • Afirmacija i očuvanje bošnjačkog identiteta, sa posebnim naglaskom na našu mladež, da ne zaboravi naš jezik, kulturu i tradiciju.
 • Afirmacija i očuvanje Bosne i Hercegovine kao države i pomoć BiH da postane slobodna i prosperitetna država za sve njene građane.
 • Koordinacija, pomoć i razvoj naših organizacija u Americi i Kanadi.
 • Realizacija humanitarnih, obrazovnih i drugi akcija.
 • Upoznavanje naših komšija sa bosanskim i bošnjačkim kulturnim, historijskim i drugim vrijednostima.
 • Podsticanje Bošnjaka Amerike i Kanade da aktivno sudjeluju u svim poljima života ovdje i da budu konstuktivni i pozitivni dio američkog i kanadskog društva, te da budu aktivni u našim zajednicama.
 • Da osiguramo vlastiti glas koji bi se čuo u institucijama Amerike, Kanade, BiH i šire.
 • Da nam mreža bude što jača da bi mi mogli sami sebi pomoći u svim segmentima života u Americi i Kanadi.
 • Da uradimo sve što je u našoj moći da se uvijek pamte genocidi koji su izvršeni nad Bošnjacima, da se sjećamo naših šehida, gazija i nevinih žrtava, da nikada ne dozvolimo da se izjednačava agresor i žrtva i da se istina o agresiji i genocidu protiv BiH i Bošnjaka od 1992. do 1995. nikada ne zaboravi i ne ponovi.

KBSA je neophodna organizacija, jer predstavlja instituciju koja će nas ujediniti i uraditi za nas ono što ne možemo uraditi kao pojedinci ili lokalne organizacije.  U najmanju ruku ona će pomoći da se Bošnjaci druže, upoznaju, međusobno pomažu i da pružamo podršku Bosni i Hercegovini i našim sunarodnjacima gdje god oni bili.

About
CNAB Board Members Ramic, Smajic, Cvrk, Djulic, Topalovic and Muratovic with the President of BiH Zeljko Komsic (2020)