Saopćenje KBSA u vezi klevetničkih izjava i nasilnih prijetnji

Saopćenje KBSA u vezi klevetničkih izjava i nasilnih prijetnji

KBSA upućuje najoštriji protest i osudu teksta Gorana Maunage (Glas Srpske, 23.novembar,2010) koji iskonstruisanim informacijama i lažima u navodne akta nasilja, tj. navodne prijetnje protiv BiH političara želi uvući “dio bošnjačkog pokreta u Sjevernoj Americi”.

Upravni odbor (UO) KBSA ovim putem želi obavijestiti svoje članstvo, Bošnjake i bh patriote širom svijeta, kao i cjelokupnu svijetsku i bh javnost da vijest o navodnim prijetnjama upućenim Dodiku i Čaviću trebaju posmatrati u sklopu jednog općepoznatog, gebelsovskog projekta napada pojedinih srpskih medija na patriotski, demokratski i lobistički rad bošnjačke dijaspore na području Sjeverne Amerike. Ti pokušaji klevete su ustvari nastavak iste ultranacionalističke politike zastrašivanja i mržnje koja je korištena za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u korist stvaranja velike Srbije. To e čini kroz suradnju tzv. novinara i blogera mrznje da na neki način impliciraju miroljubivi bošnjački naroda s nasilnim aktivnostima, očito u suprotnosti s bošnjačkim nacionalnim bićem, vrijednostima i uvjerenjima.

Kroz 10 godina postojanja, KBSA se zalagao za mir i pravdu upotrebljavajuci samo demokratska i diplomatska sredstvima. Nadalje, KBSA kategorično osuđuje sve nasilne akcije, korištenje anti-demokratskih sredstava, uključujući zastrašivanja i prijetnje u svrhu promoviranja ideja, program ili plan. Stoga KBSA poziva policijske i sudske organe BiH da utvrde (a)ko je, kada i odakle upućivao navodne prijetnje bh političarima i da shodno svojim nalazima preduzmu odgovarajuće korake.

Kao nastavak te konstruisane kampanje, a koristeći deziinformacije plasirane preko srpskih medija po RSu u vezi navodnih prijetnji političarima u BiH, Serbianna, poznata po svojim radikalnim i pročetničkim stavovima, objavila je tekst potpisan od strane M. Bozinovichadana (24. novembra, 2010)kojim se klevetom pokušava insinuirati veze između KBSA i navodnih prijetnji. Evidentno je da u svim tekstovima smetaju uspjesi KBSA i bošnjačke emigracije u lobiranju za BiH u SAD i Kanadi. Taj uspjeh i nastavak rada mlade, demokratske, moderne bosnjacke dijaspore u SAD i Kanadi je prepreka ostvarivanju velikosrpskih ciljeva.

UO KBSA ukazuje na jedan kontinuirani proces i kome mediji, političke stranke i organi manjeg bh entiteta u suradnji sa pročetničkom srpskom emigracijom nastoje diskreditovati rad probosanske dijaspore u SAD i Kanadi.

Shodno svojim sposobnostima , snazi istine koju zastupa i demokratskim uvjetima koje nam pružaju američko i kanadsko drustvo činimo i činićemo sve kako Ćosićeva politika “laži u ime patriotizma” ne bi uzela korijena u ovim demokratskim društvima i kako zaborav ne bi postao dio bošnjačkog bića. Upravo zbog korišćenja demokratskih metoda i istine kao osnove načeg djelovanja Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike otvorena su vrata State Departmenta, uredi mnogih senatora, kongresmena , guvernera i gradonačelnika širom SAD i Kanade. Potvrde toga jesu i usvojene Rezolucije o Srebrenici u Parlamentu Kanade, te SAD Kongresu i mnogim državnim Domovima predstavnika i senatima u SAD, te da se daje kontinuirana podrška američke vlade i administracije BiH..

Ti uspjesi svakao nisu ostali nezapaženi od neprijatelja BiH i bošnjačkog naroda pa su kreirali plan koji provode duže vrijeme. Kada nisu uspjli pokušaji negiranja genocida, smanjenja broja žrtava onda su angažovali kvazi eksperte tipa Darko Trifunović, hakirali probosanske web stranice (bosniak.org, bošnjaci net ,čikagoraja i dr.)a kako ni to nije dalo rezultata odlučili su angažirati milionska budžetska sredstva kako bi oprali krvave mrlje velikosrpske terorističke ideologije.Obzirom da istina nema cijenu ni dolari nisu postigli rezultat pa su krenuli u fazu medijske diskreditacije i otvorenih terorističkih prijetnji članovima UO KBSA. Prije tačno dva mjeseca iz Kanade je na email adresu KBSA kao i na privatni e-mail predsjednika UO, 24. septembra, 2010. stigla otvorena teroristička prijetnja čiji sadržaj vam prenosimo u cijelosti. Imajući u vidu iskustvo krvoločnosti takve ideologije UO KBSA je ove prijetnje uzeo vrlo ozbiljno i o tome obavijestio nadležne organe SAD i Kanade i adekvatne agencije za borbu protiv terorizma. Na osnovu IP adrese i drugih informacija otkrili smo odakle i od koga je došla ova prijetnja iz Kanade i zaključili da se radi o pokušaju velikosrpskih nacionalista i četničkih aktivista da zastraše Bošnjake i uspore u njihovom projektu iskazivanja istine o agresiji na BiH i genocidu koji počinjen nad bošnjačkim narodom…

Emailovi ovakvog sadržaja i klevetničke optužbe neće zaustaviti Bošnjake u promicanju istine o Bosni, Bošnjacima, agresiji i genocidu. Uvjereni smo da će institucije država u kojima zivimo izvrsiti svoju zakonsku obavezu, pronaaći i kazniti pisce emailova koji su sramota za demokratska drustva SAD i Kanade, koja poštuju principe ljudskih sloboda, demokratskog sučeljavanja ideja i vladavinu prava i zakona. Piscu pomenutog teksta ne samo da nije mjesto u ovakvim društvima vec svoje mjesto nemaju ni u XXI vijeku i nužno završavaju na smetljištima historije kao i njihovi prethodnici.

Poznavajući plan velikosrpskih protagonista, te pokušaja diskreditiranja uspješnog zastupanja interesa BiH od strane bh dijaspore, KBSA očekuje i dalje napade upravo od onih koji baštine tradiciju politiku mržnje koja je učinila najgnusnije terorističke, genocidne i antihumane akte u Europi poslije 1945, počinivši genocid nad nedužnim bošnjačkim civilima u ranim devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Terorističke prijetnje upućene protiv KBSA, pomenute izjave kao i čitav tekst u Glasu Srpske, te nastavak na Serbiani imaju su za cilj pružanje alibija dosadašnjim i budućim opstrukcijama izgradnji jedinstvene, demokratske i europske BiH.

KBSA neće dozvoliti da velikosrpska zastrašivanja i ucjene uspore rad na širenju istine o agresiji i genocidu počinjenom protiv Bosne i Herzegovine i njezinih građana od strane velikosrpskih ideologa. KBSA će i dalje raditi na promoviranju interesa bh građana i Bošnjaka svugdje u svijetu. Istina je na našoj strani i na strani Bosne i Hercegovine kao stabilne, suverene, demokratske, i multietničke države.

Hamdija Čustović

Glasnogovornik KBSA